Vedrana skaro
Autori

Dr. sc. Vedrana Škaro, dipl. ing mol. biol.

Piše kolumnu: Genetika i zdravlje

Voditeljica je analitičkog DNA laboratorija tvrtke Genos DNA laboratorij d.o.o. te predavač i vanjski suradnik Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu. Radi na analizi DNA koja se provodi kapilarnom elektroforezom i pirosekvenciranjem. Uključena je u postupak procesiranja DNA u rutinskim komercijalnim testovima koje tvrtka Genos DNA laboratorij d.o.o. ima u svojoj ponudi.

Uz dugogodišnji rad u forenzičkoj analizi DNA, već nekoliko godina njen rad je usmjeren i prema molekularnoj dijagnostici. S obzirom na veliki potencijal tog tipa dijagnostike u utvrđivanju zdravstvenih poremećaja i predispozicije za određena zdravstvena stanja, sudjeluje u optimizaciji i uvođenju novih testova zasnovanih na analizi DNA.

Do sada je uspješno koordinirala uspostavljanje brze metode utvrđivanja aneuploidija, testova prenatalnog utvrđivanja spola, faktora koagulacije, intolerancije laktoze, utvrđivanje sekretor statusa važnog za prehranu prema krvnim grupama, genotipizacija polimorfizama važnih za prehranu i vježbanje.

Područje interesa je uvođenje novih korisnih testova, posebice onih baziranih na pirosekvenciranju. Radi se o metodi novije generacije koju je u Hrvatskoj prvi put počeo primjenjivati upravo Genos DNA laboratorij d.o.o. Metoda omogućava brzo i pouzdano utvrđivanje slijeda DNA te je stoga tom metodom lako odrediti postojanje promjene u DNA koja je povezana s predispozicijom za određeno stanje ili bolest.