Baza bolesti

Kalkulator baze bolesti

Hipotireoza

Simptomi

Simptomi koje ste odabrali
  • Nekontrolirano povećanje tjelesne težine
  • Pospanost
  • Anemija

Opis bolesti

Hipotireoza je bolesti štitnjače koja se manifestira kroz oslabljeni rad štitnjače. U osnovi bolest je prepoznatljiva smanjenom proizvodnjom hormona štitnjače (T3 i T4). Hipotireoza je česta bolest koja se u većini slučajeva kasno otkriva. Otkrivanje oslabljenog rada štitnjače puno je teže nego otkrivanje pojačanog rada štitnjače. Oslabljeni rad štitnjače razvija vrlo sporo, godinama, pa bolesnici obično to doživljavaju kao promjene u sklopu starenja organizma.

Prevencija

U preventivne svrhe osobe u dobi između 35. i 40. godine života trebale bi jednom godišnje pregledati štitnjaču, kako bi se što ranije otkrio oslabljeni rad štitnjače i započelo liječenje.

Simptomi

Većina bolesnika sa hipotireozom žale se na pospanost, usporenost, bolesnici dobivaju na težini, remeti se metabolizam masnoća, razvije se anemija. Rad srca je usporen, a u težim slučajevima hipotireoze, može doći i do oštećenja srčanog mišića. Najteži stupanj naziva se miksedemom i zahtijeva intenzivno liječenje nadoknadom hormona. Može rezultirati mentalnim promjenama.

Liječenje

Liječenje oslabljenog rada štitnjače (hipotireoze) je iznimno uspješno i relativno jednostavno a podrazumijeva uzimanje nadomjesne terapije hormona štitnjače u obliku tableta. Kako većina bolesnika ima poteškoće sa tjelesnom težino u svrhu liječenja provode se promijene u prehrani. U cilju mršavljenja treba više puta dnevno konzumirati manje obroke. Osobito je važno da namirnice, osobito kada su povišene, i masnoće budu siromašne masnoćama. Danas na tržištu postoje brojne namirnice sa smanjenom količinom masnoća i takve treba birati. Treba izbjegavati suhomesnate proizvode, drugom mesu odstraniti masnoću, a preferirati bijelo meso. Treba smanjiti količinu tjestenine, krumpira i riže koji se koriste kao prilozi. Prednost treba dati svježem voću, svježem ili kuhanom povrću. Napitak izbora uvijek je voda. Kruh treba izbjegavati, bijeli ne koristiti. Također treba samo prigodno i u malim količinama uzimati kolače i čokoladu.

Uz odgovarajuću terapiju same bolesti te uz pridržavanje dijete,opće stanje organizma se popravlja, a također dolazi do smanjenja težine.