Kako uspjeti održati šminku besprijekornom ljeti?

Shutterstock 70129909

Visoke temperature, znoje i šminka mogu ići ruku pod ruku! Za to je potrebno malo truda i mudro odabrani proizvodi, tvrdi vizažistica Jelena Meštrović.

Ljetni make-up može biti pravi izazov ako se uopće odlučite na njega! S visokim temperaturama i pojačanim znojenjem postavlja se pitanje: može li išta ostati od dekorativne kozmetike na našem licu?

"Jasno je da se zimska i ljetna šminka razlikuju. Ako zbog ničeg drugog onda radi temperatura na kojima je zimska šminka postojana, a ljetna vam generalno zadaje glavobolje po pitanju nanošenja, ali i održavanja", tvrdi poznata vizažistica Jelena Meštrović. Dodaje: "Ljeto jednostavno voli što prirodniji look, dok se navečer možemo čak i prilagoditi bojama (ove sezone in je crveni ruž, boja trešnje, u kombinaciji lijepo popunjenih obrva i namazanih trepavica)".

Ako želimo zadržati šminku na licu prilikom ljetnih vrućina, pretkoraci njege su ključni.

"I zimi, pa tako i ljeti, bitna je dobra hidratacija lica – koristite vodice u spreju i laganu hidratantnu kremu. Generalno, pri temperaturama od +30 stupnjeva što manje toga stavimo na lice, manje će toga moći skliznuti s istog", tvrdi Meštrović. Njen je savjet damama da na osvježenu kožu lica nanesu toniranu kremu, kojih danas ima napretek na tržištu, pa čak i sa zaštitnim faktorom od sunca, te da po potrebi dodaju malo osvjetljivača ili korektora, zavisno o licu. Ako je ten nešto problematičniji (ili masniji), postoji niz suhih tekućih pudera koji su odlični, a ne ostavljaju dojam maske na licu.

"Pudera u prahu poželjno je staviti što manje i to eventualno na najkritičniju T-zonu. Uređene i lijepo oblikovane obrve uokvirite jednim slojem maskare, a na usta stavite, zavisno o boji tena, neku boju mesa koju će te odabrati po boji svojih usnica i time ih samo lagano naglasiti", savjetuje vizažistica Jelena Meštrović. Pri dnevnom izgledu, koji je svjež i prozračan preskočite rumenilo, a nanesite ga za večernji izlazak.

Šminka i plaža

Šminka i plaža nikako se ne slažu, ne samo zato jer make up sprječava tamnjenje, već i zato što ćete nakon izlaska iz vode izgledati - blago rečeno - čudno. Također, neki od sastojaka šminke u kombinaciji sa sunčevim zrakama mogu djelovati nepovoljno i štetno na kožu. No, postoje dva proizvoda koje možete koristiti na plaži – vodootpornu maskaru (nanesenu u jednom sloju) i sjajilo

Upozno i dosadno znojenje prijetnja je održavanju šminke na licu. Znoj nemojte brisati s lica rukama ili papirnatim maramicama, jer ćete s njima skinuti i sloj šminke. Umjesto toga, probajte kapljice znoja držati pod kontrolom:

"S obzirom na to da znojenje ne možemo (niti želimo) zaustaviti, sve ćemo držati pod kontrolom matirajući listićima i s malo pudera u prahu koji ćemo s vremenom na vrijeme kistom nanijeti na T-zonu tako da višak pudera obavezno dobro otresemo", savjetuje Meštrović.

"Najbolje bi bilo full make up ostaviti za večernji izlazak, ali ako baš nikako ne možeta bez šminke, povedite se za onom 'manje je više'!", zaključila je vizažistica Meštrović.


Karmen Pužar
Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!