Hrana i recepti

Hrana i recepti

Cjelovite žitarice tope salo

Konzumiranje više proizvoda od cjelovitih žitarica može smanjiti postotak tjelesne masnoće kod starijih ljudi, potvrdili su američki znanstvenici.

Istraživanje se fokusiralo na prehrambene navike 177 muškaraca i 257 žena prosječne starosti oko 68 godina. Oni su odgovarali na pitanja o konzumaciji kruha od cjelovitih žitarica, smeđe riže, kokica i ostalih proizvoda od cjelovitih žitarica, kao i voća i povrća.

DebljinaIspitanici, koji su dnevno unosili male količine ovih namirnica, bili su deblji, odnosno imali su više tjelesne masnoće. S druge strane, osobe koje su dnevno unosile najviše cjelovitih žitarica imali su 2.4 posto manje tjelesne masnoće i 3.6 posto manje sala oko trbuha.

Pritom je najviše cjelovitih žitarica uneseno tijekom doručka, i to u obliku kruha ili muesli, a ustanovljeno je i da su žene sklonije jesti cjelovite žitarice nego muškarci. Stručnjaci preporučuju da se dnevno konzumira tri ili više obroka cjelovitih žitarica te između 21 i 30 grama vlakana.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of nutrition.

 D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo