7 dobrih rješenja za prekomjerno znojenje

Shutterstock 370032968

Ako ste mislili da se znojite samo ispod pazuha, u krivu ste. Žlijezde znojnice (Ekrine i apokrine žlijezda), koje su rasprostranjene po tijelu, tijekom dana izluče u prosjeku 7 dcl znoja. Kada bakterije s površine kože s njim dođu u dodir, to može uzrokovati neugodan miris.

Ne možemo puno toga učiniti oko bakterija jer one su tu i nikamo neće nestati, a ne možemo se prestati znojiti. Ukoliko vam miris tijela uzrokuje svakodnevne probleme, morate promijeniti određene stavke u svom životu poput prehrane, higijenskih navika ili odjeće.

1. Razmislite o botoxu

Hiperhidroza ili prekomjerno znojenje sprečava se botoksom koji se može ubrizgati tamo gdje vam znojenje uzrokuje najviše problema (npr. pazusi, dlanovi, čelo, stopala, stidna zona). Mišići ispod pazuha koji ispumpavaju znoj mogu se “uspavati“ botoksom, s pedesetak uboda iglicom, uz lokalnu anesteziju. Učinak ovog tretmana traje otprilike godinu dana.

2. Depilacija

Toplina područja ispod pazuha stvara idealno okružje za bakterije, a znoj se, osim toga, može prilijepiti za dlačice. Posljedica toga je neugodan miris. Drevni su Egipćani prvi otkrili da uklanjanje dlačica pomaže ublažiti miris tijela. Brijanje je najlakši način uklanjanja dlačica ispod ruku, a možete se odlučiti i za depilaciju voskom.

3. Izbjegavajte začinjenu hranu i alkohol

Znamo kako određena hrana i začini mogu utjecati na loš zadah, ali jednako tako mogu i utjecati na neugodan miris znoja.

4. Dezinfekcijske maramice

Ako se prekomjerno znojite i osjećate neugodan miris usred radnog dana, posegnite za vlažnim maramicama kojima možete očistiti bilo koji dio tijela. U torbici imajte i bebi puder koji će ukloniti vlagu i osušiti delikatnu kožu te je istovremeno blago namirisati.

5. Odbacite stres

Kada ste pod stresom vaše žlijezde znojnice proizvode vodenastu supstancu koja služi za regulaciju tjelesne temeprature. Ali emotivni stres "pali" drugu vrstu žlijezdi – one apokrine - koncentrirane samo na određenim područjima, kao što su pazušne jame, intimno područje ili vlasište. Njihov sastav privlači bakterije koje su odgovorne za javljanje neugodnog tjelesnog mirisa

6. Nosite prozračne tkanine

Pamuk, svila ili vuna su idealan odabir ako se borite sa znojenjem. One će omogućiti da koža diše i suši se te neće na sebi zadržavati znoj.

7. Higijena

Osim svakodnevnog tuširanja, potrebno je na kritična područja nanositi i dezodorans. Uz to se riješite dlakica ispod pazuha.

Zanima li vas kako se sve možete brinuti za higijenu ljeti? Pročitajte ovdje

Ana A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!