Kako njegovati noge i stopala?

pedikura-njega-stopala1

Noge su najopterećeniji dio tijela, a stopala, koja nose cijelu težinu, najviše stradaju. Zato njega nogu i stopala treba biti sastavni dio dnevne rutine!

Preveliko opterećenje nogu može uzrokovati probleme s cirkulacijom te proširene vene.Zato je nužno posvetiti pažnju pravilnoj njezi nogu i stopala. Također, svaki od kozmetičkih tretmana za lice ili ruke može se primijeniti i na nogama.

StopalaNoge treba prati svakodnevno, po mogućnosti ujutro i uvečer, i to sapunom i toplom vodom. Ujutro je dobra i hladnija voda, dok je navečer preporučljiva topla kupka u koju možete dodati šaku morske soli u zrnu. Pri pranju nogu pete dobro istrljajte četkom jer jedino tako možete spriječiti zadebljanje i pucanje kože na petama.

Hranjive maske nisu samo pogodne za lice. Mogu se primijeniti i na stopalima, a prije nanošenja maske dobro osušite prostor među prstima. Imajte na umu kako je za noge i stopala dobro sve što popravlja cirkulaciju, primjerice naizmjenična topla, pa hladna kupka.

Noge možete odmoriti i sljedećom vježbom; legnite na leđa i okomito podignute noge naslonite na zid.

Vrlo neugodan i čest problem stopala je neugodan miris izazvan čestim znojenjem, nekvalitetnom obućom i čarapama. Kako bi se uklonio neugodan miris, najjednostavnije je rješenje češće pranje. Na kožu nakon pranja treba nanijeti i puder, jer on donekle upija vlagu.

Nogama šteti i loša obuća; uske cipele, previsoke potpetice, i nesavitljivi đonovi umaraju ne samo noge, već i leđa, te iskrivljuju zglobove i deformiraju stopala. Ako se radi o petama, idealna visina je dva centimetara jer je tada najbolja ravnoteža. Sve više od pet centimetara težinu tijela seli na prednji dio, pa dolazi do deformacije kralješnice i koljena. Preuska obuća uzrokuje bolove, žuljeve i kurje oči. Zato uvijek imajte na umu kako obuća treba pratiti liniju naše noge i biti prilagođena stopalu.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!