Kako odabrati ulje za masažu?

ulje za masazu, spa, masaza

Neka od najraširenijih ulja za masažu su ono jojobino, bademovo, ulje sjemenki grožđa, avokadovo, ulje sjemenki divlje ruže ili pupoljkino. Svako ima različite dobrobiti i specifične kontraindikacije, stoga trebate voditi računa o svojim potrebama i ograničenjima. Nisu sva ulja pogodna za sve osobe.

Razlikujemo bazna i aromatična ulja. Aromatična (esencijalna) ulja se koriste u aromaterapiji i sadrže posebne ekstrakte bilja koji su destilirani i stvaraju čistu i moću "esenciju biljke". Kod aromaterapije, jedno ili nekoliko aromatičnih ulja se dodaje u vrlo malim količinama baznom ulju za masažu zbog dobivanja određenog efekta (fizičkog ili emocionalnog) – ona mogu razbuditi, uzbuditi, poboljšati koncentraciju, smiriti, uspavati ili opustiti.

Bademovo ulje je najpopularnije bazno ulje pri masažama. Srednje je konzistencije i dobro se može razmazati po tijelu. Osobe koje su sklone alergijama na orašaste plodove bi trebale izbjegavati ovo ulje.

Ono sadrži vitamine A, B1, B2, B6, E, minerale, glukozide i proteine. Pogodno je za sve tipove kože, smiruje upale, dermatitise, opekline, ekceme ili pak psorijazu. Kada se nanese na kožu, čini ju mekanom, podatnom, baršunastom i njegovanom.

Ulje grožđanih sjemenki je dobra alternativa za bademovo ulje jer je laganije konzistencije i ne uzrokuje loše reakcije kože ili alergije. Izbor je broj jedan za masažu beba i djece. Ovo ulje zateže i tonizira kožu, dobro se razmazuje i ne ostavlja kožu masnom, što je važno za osobe koje ne vole dugotrajni masni otisak.

Ulje grožđanih sjemenki je bogato vitaminom E i esencijalnim kiselinama, te prikladno za masažu i lica i tijela.

Ulje jojobe također je jedno od najčešćih ulja za masažu jer je dobro za sve tipove kože. Vlaži, omekšava i štiti kožu, pogodno je za upale, akne, psorijazu, ekceme, opekotine od sunca, prhut, strije i iritiranu kožu depilacijom. Starije ga osobe također vole, jer se koristi kod reume i artritisa.

Ulje avokada je bogato masažno ulje, najpogodnije za zrelu ili suhu kožu. Sadrži mnogo vitamina (A, B i D) i hranjivih supstanci koje omekšavaju i hidratiziraju kožu, ali se ne preporuča osobama koje muče akne jer je prebogato za takvu vrstu kože. Ovo ulje sadrži i blagi faktor zaštite od sunca, a pogodno je za tretiranje psorijaze.

Preporučuje s e koristiti ga u količini do 25 posto s nekim drugim baznim uljem.

Ulje pšeničnih klica sadrži velike količine vitamina A, C, D i E, te pogodno je za masažu masne kože ili one oštećene suncem. Pomaže obnoviti ju i poboljšava sveukupno stanje našeg najvećeg organa.

Ovo gusto ulje je prirodni antioksidans koji zacjeljuje ožiljke, pomaže kod ekcema, psorijaze, strija i izuzetno isušene kože. Koristi se u količini do najviše 20 posto, a ne preporuča se osobama koje su alergične na pšenično brašno.

Ulje sjemenki divlje ruže je najprikladnije za obnavljanje kože koju je oštetilo sunce ili je puna ožiljaka kao što su tragovi tretiranja akni. Dobro njeguje kožu i kosu, te ima pomlađujuća svojstva.

Ulje pupoljke sadrži veće količine fitoestrogena i pogodno je za masažu žena koje su u menopauzi. S druge strane, trudnice i žene koje uskoro planiraju zatrudnjeti ga ne bi trebale koristiti jer će visoki hormonalni sadržaj negativno utjecati na njihovu plodnost.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!