Kako pušenje utječe na vaš izgled?

zena-lijepa-cigareta-pusenje28

Ako pušite, vjerojatno već znate kako je ova navika štetna za vas, te kako trebate prestati. Pušenje je loše za srce, pluća, mozak, čak i seksualni život.

No, budimo iskreni – vjerojatno biste se ove loše navike riješili davnih dana da su učinci vidljiviji izvana. Primjerice, što biste napravili da svaka cigareta na vašem licu ostavi ružni ožiljak?

Pušenje zapravo jako oštećuje vaš izgled. Donosimo 6 načina na koje se vaš vanjski izgled kvari sa svakom zapaljenom cigaretom!

PodočnjaciPodočnjaci

Svima je mrsko kada se ne mogu dovoljno naspavati, a tamni i otečeni podočnjaci to zorno prikazuju. Ako pušite, četiri ste puta skloniji lošem noćnom snu od nepušača, kažu stručnjaci. Zašto dolazi do slabog sna? Nedostatak nikotina uzrokuje okretanje u snu i nemir, a kao što smo rekli, manjak sna jako se dobro vidi na licu.

Žuti zubi

Naravno, svi žele imati bijele, biserni (hollywoodske) zube. Ako pušite, možete se pozdraviti s ovim snom, barem što se tiče prirodne boje zubi. Nikotin u cigaretama ostavlja mrlje na zubima, a uz trošak koji predstavlja vaša ovisnost, dodatno ćete trošiti i na izbjeljivanje zubi.

Prerano starenje i bore

Iako svi znamo cijeniti ljepotu osobe i u dubokoj starosti, bore nisu nimalo privlačne ako se ocrtavaju na mladom licu. A upravo to je učinak koji će dugogodišnje pušenje ostaviti na vašem licu.  Pušenje ubrzava starenje, a stručnjaci su utvrdili kako pušač u prosjeku izgleda oko 1.4 godinu stariji od nepušača.  Također, cigarete utječu na opskrbu tkiva kože krvlju, pa brže nastaju bore.

Zubi

Žuti prsti

Nikotin u cigaretama ne samo da čini zube žutima, već je odgovoran i za "mrlje" na prstima i noktima.  Ako se malo raspitate, vjerojatno ćete pronaći niz domaćih savjeta – od limunovog soka, do izbjeljivanja – kojima možete riješiti problem žutih prstiju. No, nije li lakše jednostavno prestati pušiti? 

Tanka kosa

Kao dodatak naboranoj koži, pušenje šteti i kvaliteti vaše kose. Stručnjaci kažu kako toksične kemikalije u dimu oštećuju DNA u folikulama kose, te pokreću rad slobodnih radikala. Konačan rezultat? Kosa brže posijedi, ali i postaje puno tanja. Muškarci pušači, pritom su dva puta skloniji gubitku kose nego nepušači, čak i ako se u obzir uzmu ostali faktori, poput genetike, dobi i rizika od ćelavosti.

Bez prirodnog sjaja

Jeste li ikada primijetili kako je koža pušača bez sjaja? Dim cigareta sadrži ugljični monoksid koji istiskuje kisik iz vaše kože, dok nikotin smanjuje protok krvi, pa koža izgleda suho i bezbojno. Pušenje također crpi mnoge nutrijente, uključujući vitamin C koji štiti i obnavlja oštećenu kožu.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!