Ljepota

Ljepota

Napravite svoj balzam i piling za usne

Tko ne želi mekane, baršunaste, pune i svježe usnice, stvorene za poljupce? Donosimo vam jednostavni recept za pripravljanje balzama i pilinga za usne kod kuće.

Tanki sloj kože kojim su usne prekrivene čini ih
ranjivima. One su stalno na udaru elemenata – vjetar ih isušuje i čini ispucanima,
sunce ih može opeći i učiniti grubima, a čak i često mazanje industrijskim
balzamima i stickovima može prouzročiti kontraefekt i dodatno isušiti usnice,
umjesto ih nahraniti.

Najbolje bi bilo okrenuti se prirodi i njenim
dobrobitima za lijepe, hidratizirane i mekane usnice!

Donosimo vam dva laka recepta za tretman kojima
ćete ukloniti mrtvi sloj stanica kože, probuditi cirkulaciju i hidratizirati
usne. Med će se pobrinuti za smirivanje upale i djelovati antibakterijski, dok
će vitamin E osigurati potrebnu vlagu i elastičnost nježnoj koži.

Stručnjaci preporučuju korištenje bademova ulja jer
ono sadrži vitamine A, B1, B2, B6, E, minerale, glukozide i proteine.
Pogodno je za sve tipove kože, smiruje upale, dermatitise, opekline, ekceme ili
pak psorijazu. Kada se nanese na kožu, čini ju mekanom, podatnom, baršunastom i
njegovanom.

Ulje grožđanih sjemenki
je dobra alternativa za bademovo ulje jer je laganije konzistencije i ne
uzrokuje lođe reakcije kože ili alergije. Izbor je broj jedan za masažu beba i
djece. Ovo ulje zateže i tonizira kožu, dobro se razmazuje i ne ostavlja kožu
masnom.

Piling za usne:

  • pola jušne žlice šećera
  • pola čajne žlice meda

Ova dva sastojka pomiješajte u zdjelici. Prstom
nanesite na suhe usnice (inače bi se šećer mogao otopiti i time nećete postići
apsolutno ništa) i nježno trljajte u krug petnaestak sekundi. Smjesu nježno
obrišite mokrim ručnikom od frotira.

Nakon što ste usne pripremili pilingom, vrijeme je
za pravu njegu.

Balzam za usne

  • dvije jušne žlice bademovog ulja
  • jedna jušna žlica meda
  • jedna jušna žlica peleta pčelinjeg voska
  • jedna rastvorena kapsula vitamina E

Sve sastojke unesite u mali lončić i miješajte na
laganoj vatri sve dok se pčelinji vosak ne otopi. Točka topljenja mu je od 58 do 64
stupnja Celzijevih. Izlijte u malu posudu u kojoj ćete čuvati svoj balzam i
ostavite neka se ohladi. Imate svoj balzam za njegu usana!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo