Preplanulost bez sunčanja

suncanje2

Činjenica jest da s osunčanom kožom djelujemo zdravije i zavodljivije, a ove znakove zdravlja i ljepote želimo i u zimskim mjesecima.

Tri su vrste sunčevih zraka aktivnog djelovanja na našu kožu – ultraljubičaste zrake iz spektra A (UVA) i B (UVB), te infracrvene zrake (IR). Zrake UVB sežu tako duboko koliko je debeo površinski sloj naše kože, zrake UVA prodiru u sloj ispod površinskog dijela kože, a infracrvene zrake probijaju se izravno do potkožnog tkiva.

Štetna UVB zračenja u malim količinama koži daju smeđu boju, ali previše tih zraka oštećuju gornje, vidljive dijelove kože, odnosno epitel, zbog čega se koža počinje ljuštiti, crveniti i na njoj nastaju opekline. Zrake UVA ubrzavaju starenje, dok infracrvene zrake prodiru u najdublji sloj kože stvarajući slobodne radikale i pritom uništavajući kolagen.

Činjenica jest da s osunčanom kožom djelujemo zdravije i zavodljivije, ali uzmemo li u obzir navedene činjenice, nametne se zaključak kako je danas ipak jedini put do zdrave preplanulosti onaj koji vodi do upotrebe sredstava za samotamnjenje kože kojima se na siguran i brz način dolazi do brončane boje kože.

Do preplanulosti u kući ili u salonu?

Iako je najnovija generacija proizvoda za samotamnjenje unaprijeđena na način da je olakšano njeno korištenje kod kuće, važno je da losione, kreme, pjene, gelove i sprejeve za lažnu preplanulost nanosimo pravilno kako bi izbjegli pojavu ružnih mrlja na koži.

Ukoliko se postupak samotamnjenja ne usuđujete provesti sami, sigurno znate kako je profesionalno nanošenja proizvoda za ovu namjenu, garancija ujednačene, "osunčane" boje kože. U posljednje vrijeme naročito je tražen tzv. "airbrush", tehnika špricanja u kojoj se "zračnim kistom" savršeno ujednačeno nanosi brončana boja na kožu.

Prije nego što sami započnemo postupak samotamnjenja, kod kuće, potrebno se "naoružati" odgovarajućim znanjem i kvalitetnim preparatom za samotamnjenje.

1. Što nam je potrebno?

Piling za tijelo, par rukavica od lateksa i proizvod za samotamnjenje.

2. Testirajte proizvod

Barem 24 sata prije postupka testirajte proizvod, na način da malu količinu nanesite na manje vidljivi dio tijela. Pričekajte oko četiri sata dok se ne razvije boja, koja treba biti smeđa, a ne narančasta. Važno se držati pravila, da se lice i tijelo potamni tek za jednu nijansu od postojeće boje kože, kako bi izbjegao prenaglašen i, općenito, umjetni izgled.

3. Pripreme - tuširanje i depilacija

Ako ste zadovoljni postignutom bojom, potrebno je da idući dan učinite sljedeće: Istuširajte se, te napravite piling tijela kako biste s kože odstranili odumrle stanice. Potom uklonite i dlačice kako biste spriječili pojavu ružnih mrlja na koži. Nakon tuširanja na kožu nipošto nemojte nanositi hidratantni losion, već samo pričekajte da se koža ohladi.

Ukoliko je koža osjetljiva, ove postupke napravite nekoliko sati prije apliciranja sredstava za samotamnjenje.

4. Postupak samotamnjenja

- Navucite rukavice, pa na dlan stavite veću količinu proizvoda za samotamnjenje.

- Kružnim pokretima kremu nanesite prvo na veće dijelove tijela kao što su bedra i trbuh.

- Potom proizvod nanesite i na preostale dijelove tijela – listove, stopala, ruke, ramena i grudi.

- Lakše je ukoliko vam ima tko pomoći nanijeti kremu na teže dostupna mjesta na tijelu, na leđa i stražnjicu.

- Proizvod zatim nanesite na lice, vrat i uši. Posebno pripazite na zaliske i rubna područja rasta kose, na kojima se lako naprave greške kod apliciranja sredstva.

- Kada završite, skinite rukavice, a proizvod utrljajte u kožu ruku onako kako to činite kada nanosite zaštitnu kremu za ruke.

- Pričekajte pet do deset minuta da se proizvod osuši.

5. Korekcije - svakih pet dana

Pričekajte najmanje tri sata prije nego što se istuširate, plivate ili se bavite nekim od sportova. Boja će dulje izgledati svježa ako boju obnavljate približno svakih pet dana, a "osvježivač" boje, hidratantni losion, koristite svaki dan.

6. Kako djeluju sredstva za samotamnjenje kože

Glavni sastojak preparata za lažnu preplanulost je derivat šećera koji se stvara i u ljudskom organizmu - dihydroxyaceton (DHA). Ova tvar reagira na bjelančevine iz površinskog dijela kože stvarajući tamniju boju.

7. Savjeti za samotamnjenje

- Za trenutno vidljiv rezultat upotrijebite obojani proizvod, što će vam omogućiti da već prilikom nanošenja lako uočite mjesta gdje ste ih zaboravili nanijeti.

- Prilikom pilinga tijela isključivo koristite mekanu pamučnu rukavicu za pranje – najlonska ili gruba "lufa" rukavica može izgrebati kožu te ostaviti prugice koje će nakon nanošenja sredstva za tamnjenje postati vidljive.

- Na laktove, koljena i stopala - dijelovi tijela koji su inače prirodno tamniji - prethodno nanesite hidratantnu kremu kako bi im smanjili intenzitet boje. Ovo pravilo vrijedi kod nanošenja proizvoda na vrat i lice, a naročito se odnosi na područje oko očiju, gdje se nipošto ne bi trebalo pretjerivati s tamnjenjem kože.

- Dio sredstva za samotamnjenje ne štite vas od sunca – prilikom izlaganja sunčevim zrakama, potrebno je kožu zaštititi kremama sa zaštitnim faktorom.

- Kada se koristite ovakvim sredstvima, nosite tamniji kupaći kostim.

- Ukoliko nemate dovoljno iskustva u nijansiranju kože ovim načinom, ne koristite se sprejevima s kojima je kudikamo teži postići ravnomjerno apliciranje proizvoda.

- Područja prepona i pazuha posebno su osjetljiva i zahtjevna, pa ih je u pravilu najbolje niti ne bojati. Ukoliko je, pak, intenzitet boje vaše koze takav da je to neophodno, nakon što ste ga nanijeli odstranite dio proizvoda s kože vlažnom baby maramicom.

- Ukoliko se nekoliko sati nakon apliciranja preparata za tamnjenje pokaže kako ste ga nanijeli suviše pokušajte ga prebrisati maramicom za skidanje šminke. Ako su mrlje previše vidljive, a koža izgleda prljavo, pokušajte ih odstraniti vodikovim peroksidom nanesenog na komadić vate, pri čemu trebate biti naročito pažljivi.

Izvor: She.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!