Ulje crnog sezama raspršuje stres

muskarac masaza1

Najmoćnije tvari koje brzo i učinkovito umanjuju nelagodu i bol povezane sa stresom su biljna ulja. Ajurvedska medicina tisućama godina proučava svojstva ovih darova prirode koji se danas primjenjuju i u farmaceutskoj industriji.

Ulje koje je privuklo najviše pozornosti je ono sjemenki crnog sezama. Za vrijeme dugotrajne izloženosti stresu bilo kojeg oblika (mentalni emocionalni, fizički ili duhovni), naše se tijelo stavlja u stanje pripravnosti kako bi se moglo nositi s izazovima.

Serotonin je poznata neurotransmiterska kemikalija koja regulira funkcije poput fine mišićne  kontrakcije, regulacije temperature, apetita, osjećaja boli, krvnog tlaka i disanja. Kada je u ravnoteži, daje osjećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti.

Kad smo pod stresom, nadbubrežna žlijezda izlučuje velike količine kortizola koji djeluje na svaki dio tijela. Ako utjecaj stresa ne prestane ili se ne odmaramo dovoljno, živčani sustav iscrpi količinu neurotransmitera serotonina. On je poznata neurotransmiterska kemikalija koja regulira funkcije poput fine mišićne  kontrakcije, regulacije temperature, apetita, osjećaja boli, krvnog tlaka i disanja. Kada je u ravnoteži, daje osjećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti, ali kada ga ponestane, osjećamo kronični umor, teško se koncentriramo, ne spavamo mirno, boli nas glava, živčani smo i nemirni.

Ulje prešanih sjemenki crnog sezama povećava razinu serotonina u tijelu. Važno je napomenuti kako je ajurvedsko biljno ulje crnog sezama sto puta je jače od samog ulja crnog sezama kakvo se pojavljuje u prirodi. Profesionalni ga terapeuti koriste u masažama kako bi tijelo i um riješili stresa i doveli u stanje ravnoteže.

Preporučuje se masaža cijelog tijela noću, prije spavanja. Za najbolje rezultate masažu ponavljajte svake druge noći u razdoblju od dva tjedna.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!