Mama, tata, ja sam gay!

Gay

Roditelji svoju djecu ne doživljavaju kao seksualna bića. Stoga, kad se odjednom suoče s činjenicom da im je dijete homoseksualac – nije im lako.

Ova vijest roditeljima može biti veliki šok. Osim što se moraju nositi s pritiskom i neslaganjem članova šire obitelji i društva, moraju promijeniti i svoj način razmišljanja. Stoga im nemojte zamjeriti.

Roditeljima treba vremena za tugovanje

“Roditeljima treba vremena kako bi se pomirili s gubitkom onoga što su željeli svojoj djeci – stabilni brak i djecu. Treba im vremena i da prihvate novu informaciju. Koliko je god teško djeci, teško je i roditeljima“, kažu stručnjaci.

"Gdje smo pogriješili?"

Roditelji, dijeteRoditelji mogu doživjeti duboki osjećaj srama i realan strah od reakcije rodbine, prijatelja i kolega. Često se događa da se roditelji pitaju gdje su pogriješili u odgoju. No, odgovor glasi: nigdje.

Roditelji će se, ako odlučite reći istinu,  zabrinuti za vaš život. Jer oni taj život vide kao izrazito nestabilan i stran. Roditeljsko neznanje može dovesti do određenih zaključaka koji su ustvari daleko od prave istine.

10 savjeta za roditelje

  • Sjetite se kako je to ipak vaše dijete, koje neizmjerno volite.
  • Dajte si dovoljno vremena za prihvaćanje novonastale situacije.
  • Budite iskreni što se tiče osjećaja. Istu iskrenost dopustite i djetetu. Zabrinuti ste jer vam je stalo do djeteta i jer mu želite samo najbolje. Informirajte se - bit ćete manje zabrinuti.
  • Poštujte djetetovu individualnost i pravo na izbor.
  • Sjetite se da svom djetetu želite samo najbolje u životu, a ne život pun tajni.
  • Sama činjenica da vam se dijete povjerilo znači da vam vjeruje i da vas želi u svom životu.
  • Vaše dijete ovo ne čini kako bi vas odgurnulo od sebe.
  • Iako se tako čini, ljudi nisu puni predrasuda. Prema statistici, većina njih ima homoseksualca u obitelji ili u krugu prijatelja.

Ako ste uvjereni da je svoju seksualnu orijentaciju u svim slučajevima dobro podijeliti s roditeljima, varate se. Iznimno konzervativni ili roditelji skloni nasilju mogli bi burno reagirati. Stoga je najbolje da ovu informaciju ne otkrivate. Ipak, iskrenost je u većini slučajeva najbolji izbor – samo pripazite da to učinite u pravom trenutku!

M. Popović, K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!