Neobavezan seks može voditi depresiji

seks, par, krevet

Mlađe osobe koje se upuste u neobavezni seks češće će osjetiti simptime depresije i tjeskobe, pokazala je nova studija. Pritom negativnije reagiraju žene, jer je i dalje društveno manje prihvatljivo da često mijenjaju seksualne partnere.

Mlađe osobe koje se upuštaju u neobavezni seks češće mogu osjetiti simptome depresije, tvrde rezultati nove studije. Naime, stručnjaci su utvrdili postojanje tjeskobe i depresije kod studenata koji su se nedavno upustili u seks s osobom koju znaju manje od tjedan dana.

U najvećem istraživanju ovog tipa, koje je uključilo 3,900 heteroseksualnih studenata, 11 posto  - od kojih su većina bili muškarci – izjavilo je kako su tijekom posljednjeg mjeseca prakticirali seks bez obveza.

Autorica studije, doktorica Melina Bersamin, sa sveučilišta Kalifornija State, rekla je kako su i muškarci i žene u ovoj grupi rekli da su tjeskoba i depresija koju su osjetili bile posljedice njihovih seksualnih odnosa.  

"Prerano je za zaključak da seks bez obveza ne predstavlja prijetnju mladim osobama u psihičkom smislu. Rezultati studije sugeriraju kako je, među heteroseksualnim studentima, seks bez obveza bio negativno povezan s dobrobiti, a pozitivno s psihološkim tegobama", kaže doktorica Bersamin.

Studija je uključila studente s više od 30 institucija diljem SAD-a, a oni su odgovarali na upitnike o sklonosti seksu bez obveza i depresiji. Stručnjaci su se pritom bavili i pitanjem uloge spola u određivanju psiholoških tegoba nakon seksa bez obveza.

Prethodne studije utvrdile su da žene negativnije reagiraju na neobavezni seks, vjerojatno zbog dvostrukih standarda koji muškarcima "opraštaju" veći broj seksualnih partnera, ali ne i ženama.

Ipak, u ovoj studiji – koja je objavljena u časopisu The Journal of Sex Research – spol nije imao važniju ulogu prilikom tumačenja rezultata. Stručnjaci tek trebaju ustanoviti može li postojanje nekih psihičkih tegoba potaknuti mlade osobe na seksualno rizično ponašanje.  

 

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!