Tinejdžeri i seks: Oralni seks vodi vaginalnom

seks, krevet, tinejdzeri, cura i decko

Većina tinejdžera koji se prvi put upuste u oralni seks probat će vaginalni seks unutar šest mjeseci, pokazalo je istraživanje provedeno nad američkom mladeži.

Polovica tinejdžera koji se upuste u oralni seks u prvom razredu srednje škole uskoro će se odlučiti za vaginalni seks.

"Među onima koji iniciraju oralni seks između prvog i drugog razreda srednje škole, ustanovili smo kako je oralni seks značajno povezan s vaginalnim. No, jednom kada prođu kroz to razdoblje, veza više nije nova, to vrijedi za mlade koji iniciraju seks prije prvog srednje", objasnila je Anna V. song, profesorica sociologije Sveučilišta u Kaliforniji, ujedno i voditeljica istraživanja.

Prema njoj, dva su kontradiktorna zaključka kada je u pitanju seks među mlađim tinejdžerima. Jedna je mogućnost ta da je oralni seks početak puta prema vaginalnom, a druga kako se on koristi kako bi se odgodio vaginalni seks.

"Većina mladih tvrdi kako su probali oralni seks i imali spolni odnos prvi put unutar šest mjeseci", tvrdi Song.

Istraživanje je provedeno nad 630 učenika prvog razreda dviju američkih srednjih škola, prosječno starih 14 godina. Gotovo je 75 posto ispitanika ponovo odgovorilo na upitnik o seksualnom iskustvu pola godine poslije, te u trećem razredu.

Ukupno je jedna petina inicirala oralni seks, a 71 posto se upustio u spolne odnose prije početka prvog razreda srednje škole! Upravo je oralni seks u dva puta više slučajeva prethodio vaginalnom.

Tinejdžeri koji su odgađali oralni seks do kraja trećeg srednje imali su 57 posto odgađanja i vaginalnog seksa.

"Prvenstveno, moramo više razgovarati s tinejdžerima o seksu. Drugo, kada s njima razgovaramo, moramo biti eksplicitniji. Ako s njima razgovarate samo o `seksu`, njima to znači samo vaginalni seks. Međutim, jasno je da postoji progresija seksualnog ponašanja, čak i kada tinejdžer misli da je oralni seks način seksa bez pravog seksa. Ne smije nam biti neugodno. To je previše važno", upozorila je Bonnie Halpern-Felsher, profesorica pubertetske medicine Sveučilišta u Kaliforniji.

Kako razgovarati s tinejdžerom o seksu?

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!