Najbolje vrijeme za vježbanje je jutro

biciklizam3

Svaki dio prirode je podređen ritmu: sve se odvija u određenim pravilnim razdobljima. Tako i naše tijelo ima svoj biološki sat.

Određene aktivnosti jednostavno moramo raditi u određeno vrijeme. Iako je bilo koje doba dana dobro za vježbanje, ako želite ostvariti maksimalne rezultate, vježbajte ujutro.

  • Tijelu je potrebno 11 sati bez hrane kako bi se okrenulo rezervama energije i iz njih izvuklo potrebnu snagu. Ako izbjegnete kasnu večeru i vježbate natašte, trošit ćete svoje zalihe i povećati učinak vježbanja. Ako ipak morate nešto pojesti, neka to bude grejp ili dvije naranče. Citrusi su saveznici gubitka težine.
  • trčanjeVježbanje natašte održava uravnoteženu razinu inzulina u krvi, što nije slučaj popodne kada ručamo. Obrok prije tjelovježbe ne bi smio biti obilan, a vi si morate dati dovoljno vremena za njegovu probavu kako vas ne bi ulovili grčevi.
  • Ujutro se susrećemo s manje distrakcija nego u neko drugo doba dana. Grad još ne bruji autima, temperatura je niža, lakše se koncentriramo na vježbe i pravilnije iz izvodimo.
  • Jutarnje vježbanje ubrzava rad srca i metabolizma. Pretjerane kalorije ćemo trošiti na početku dana, nakon čega ćemo dobiti novu dozu energije i svježine.
  • Tijelo je najodmornije ujutro. Nakon nekoliko sati sna, svježina uma i tijela nam pomaže u vježbanju.
  • Jednom kada započnemo svoju dnevnu rutinu i posvetimo se obvezama, teško ćemo izdvojiti dovoljno vremena za vježbanje poslijepodne ili navečer. Može se dogoditi da nas sastanci, trčanje po gradu i obavljanje poslova iscrpi, pa poželimo preskočiti trening. Ako vježbamo ujutro, neće biti isprike.
  • Neke teretane rade od 6 ujutro, što vam ostavlja dovoljno vremena za vježbanje, tuširanje i odlazak na posao. Ako se odlučite na trčanje ili vožnju biciklom, ide vam u prilog činjenica da je zagađenost zraka manja u ovo doba dana.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!