3 najbolje vježbe za olakšavanje boli u stopalu

stopalo, Shutterstock 576616579

Bez obzira stojimo li, sjedimo ili ležimo – jedan dio našeg stopala uvijek je opterećen, a pod utjecajem loše obuće ili zbog manjih ozljeda ono može postati i bolno.

Stopalo se sastoji od ukupno 26 malih kostiju, međusobno povezanih mekotkivnim vezama i zglobovima - a to je veliki broj "dijelova" za kretanje stoga ne iznenađuje broj problema koji ga mogu zadesiti. 

Bol u mišićima, zglobovima, kostima... Kako si pomoći?

1. Istezanje stopala

Plantarni fascitis ili petni trn je bolest donjeg dijela petne kosti nastala kao posljedica oštećenja plantarne fascije, a dovodi do djelomičnog ili potpunog puknuća njezinih vezivnih niti, a za nju se često preporučuje vježba istezanja stopala. Bolno stopalo prekrižite preko koljena druge noge. Rukama prihvatite nožne prste i prinesite cijelo stopalo sebi. Palac položite na plantarnu fasciju i lagano ju masirajte kako bi se istegnula. Pri istezanju, osjećaj je kao da imate nategnutu traku u stopalu. Zadržite taj položaj deset sekundi i ponovite deset do 20 puta sa svakim stopalom.

Brzi savjeti za njegovana stopala i ruke!

2. Kotrljanje utega

Uzmite mali uteg za ruke ili napunite malu bocu vodom i stavite na pod. Stanite uspravno, ispružite nogu i kotrljajte tabanom nekoliko minuta i po potrebi promijenite nogu.

Video: 5-minutni trening s utegom za cijelo tijelo 

3. Istezanje lista

Kako su tetive i mišići stopala povezani sa mišićima potkoljenice, ponekad istezanje tog dijela noge (lista) može pomoći. Stanite ispred zida tako da su vam stopala nekoliko centimetara raširena, a rukama se oslonite na zid kako bi si olakšali. Podignite pete najviše što možete i tako ih zadržite nekoliko sekundi. Polagano spuštajte petu na pod. Ponovite nekoliko puta tijekom dana.

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!