Aerobno vježbanje olakšava simptome menopauze

starija zena  vjezbanje

Rezultati najnovijeg finskog istraživanja su pokazali kako se dame koje tijekom menopauze prakticiraju aerobno vježbanje susreću s manje izraženim simptomima poput noćnog znojenja, promjene raspoloženja i razdražljivosti od žena koje ne vježbaju.

"Rezultati našeg istraživanja jasno pokazuju kako vježbanje može poslužiti kao alternativa za hormonsku nadomjesnu terapiju koja guši dosadne simptome menopauze. Svakako preporučujemo fizičku aktivnost. Od svih ponuđenih opcija, vježbanje je vjerojatno najbolji mogući izbor za zdravlje i ublažavanje simptoma starenja", poručuju stručnjaci američkog Penn State Sveučilišta.

Statistike pokazuju kako se gotovo 80 posto dama tijekom menopauze susreće s naletima vrućine i noćnim znojenjem, poremećajima spavanja, glavoboljom, depresijom, razdražljivosti, urinarnim problemima i vaginalnom suhoćom.

Iako terapija temeljena na estrogenu može ublažiti spomenute simptome, zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja na zdravlje je natjerala brojne pacijentice i njihove liječnike da odustani od ovog načina liječenja.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Menopause.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!