Ovih 5 savjeta pomoći će vam da ostanete u top formi na ljetovanju

Ljeto plaza sunce suncobran lezaljka pijesak dvoje ljubav ljetovanje shutterstock 97744277

Mnogi paze na prehranu i dijete prije nego odu na ljetovanje, a onda dolaskom u vikendice i apartmane prestanu s tim načinom života.

Ne, ne biste trebali. Naravno, godišnji odmor je vrijeme opuštanja i zato si smijete dopustiti više ugljikohidrata i duži san. No, zašto ipak ne biste ostali u formi i na ljetovanju? Kad se vratite vaše tijelo neće osjetiti razliku i bit će vam lakše prilagoditi se ponovno obavezama.

1. Odabir hrane

Naravno da smijete pojesti jedan lošiji obrok po danu, ali svaki dan tri loša obroka će ubrzo pokazati svoje posljedice. Ribu pripremajte na roštilju, a ne prženu na tavi te krumpire kuhane, a ne pečene u pećnici. U restoranu slobodno pitajte koje jelo dolazi s kojim prilogom i kako se priprema. Jedite što više svježega voća i povrća. Pripazite na umake i dodatke koji dolaze sa strane, ni to nije bezazleno, iako je u malim količinama.

Evo kako kuhanje utječe na zdravstvena svojstva hrane

2. Izbor alkohola

Na godišnjem si možete dopustiti koje piće dok ste na večeri u društvu, ali što piti? Piva ima 180 kalorija, čaša vina 160 kalorija i čašica žestice oko 55 kalorija, zato pripazite na ručku kako ne biste odjednom unijelo 500-1000 kalorija jer vam je piće bilo ukusno. Pazite na kalorije i šećere u već miješanim pićima, a to vrijedi i za to ona koja se rade sa pićima „bez šećera“.

Zašto se debljamo na godišnjem odmoru i kako to promijeniti?

3. Ostanite aktivni

Nema potrebe da tražite teretanu na ljetovanju, ali zato postoje drugi načini tjelovježbe. Uvijek možete trčati plažom predvečer ili u planine te plivati jer ipak je to najzdraviji oblik tjelovježbe prilikom kojeg se aktiviraju svi mišići, a ne radi pritisak na zglobove. Zadržite tijelo u formi i kondiciji!

Iskoristite plažu za vježbanje, a mi znamo i kako

4. San

Mnogi ljudi pate od nedostatka sna zbog natrpanoga životnoga stila. San je važan za oporavak, obnavljanje, rast i borbu sa stresom. Pokušajte se odmoriti tijekom noći, ali ne osjećajte se loše ako malo odspavate i poslijepodne.

Kako se naspavati za velikih vrućina? Imamo 5 savjeta

5. Voda

Ostanite hidrirani, a pogotovo ako se nalazite često na suncu. Držite dvije litre vode pored sebe na plaži i pijuckajte tokom dana. Ako navečer odete na piće s prijateljima, uvijek zatražite i čašu vode. 

Istina o 10 poznatih zdravstvenih mitova

M.S.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!