U 2017. godini budite slobodni od životnih problema!

Putovanje sloboda putovanja shutterstock 336054197

Prema svjetskim analitičarima čeka nas teška godina. Ponekad mi se čini da je svaka godina sve teža, možda zato što sam starija, iscrpljena od svakodnevnice ili su tome neki drugi razlozi.

Neke smo rješavali u hodu, za neke nismo pronalazili odgovore niti načine kako ih riješiti. Sigurna sam da svaki problem uz poteškoće koje donosi krije i potencijalna rješenja koje mogu vidjeti samo hrabri i odvažni pojedinci koji ne bježe od novonastale situacije .

Kako pristupiti rješavanju problema?

Svatko od nas ima slobodu kako će pristupiti problemu neovisno je li problem velik ili mali. Svi smo mi slobodni u pristupanju životnim problemima i poteškoćama. Neki od nas su skloni bijegu, neki će se uhvatiti u koštac s novonastalom situacijom. Poznajem jako puno osoba koje su u trenucima životnih kriza i nedaća svu patnju usmjeravali na druge ne libeći se ljudima napakostiti do razine prezira i otvorene mržnje.

Od jednoga problema u stanju su načiniti lavinu novih problema kojima se ne nazire kraj. Uvijek mi je žao takvih osoba jer njihovi pothvati su poput glasnih krikova ljudi koji više ne pronalaze i ne vide smisao.

Sloboda prostora - odlučivanja

Svatko od nas ima slobodu prostora koja nam daje realan uvid u problemsku situaciju. U problemskoj situaciji mogu biti tužna, ljubomorna, ljuta. Sloboda prostora daje svakoj osobi mogućnost promišljati o mogućim rješenjima. Što mogu poduzeti - pitanje je koje trebamo postaviti sami sebi. Nakon toga, potrebno je razgovarati o novonastaloj situaciji, pokazati dobro volju za promjenom, zatražiti pomoć ili koristan savjet.

U području osobne slobode prostora uvijek se trebate zapitati što je to dobro što mogu izvući iz situacije u kojoj se nalazim.

Par koji je imao zajedničku djecu uvijek će istaknuti kako su njihova djeca bila ono najbolje iz njihovog odnosa, ono loše što je definiralo njihov odnos treba poslužiti kao kompas u daljnjem životu kako se daljnje pogreške ne bi ponavljale.

Kontorola nad samim sobom

Teško je u trenucima kada nas preplavi neki problem ostati hladne glave. Naime, neki od psihoterapeuta zagovaraju tzv. pristup mirovanja u kriznim stanjima. Ponekad je ljekovito i dugoročno isplativo u situacijama velikih životnih problema ne reagirati na prvu. U trenucima kada se nađemo u problemskoj situaciji ljekoviti su trenuci osame i tišine.

Imajte na umu da vi diktirate daljnji ishod, imate vlast odabrati kako ćete reagirati i koje ćete korake dalje poduzeti.

Dobro je postaviti se pitanje ima li ova akcija koju želim poduzeti smisla. Ne dopustite da vas negativne emocije zaslijepe jer mržnja, prijezir, bijes, osveta mogu donijeti samo nove nedaće i još veće probleme. Pobjeći od problema u bolest ili neki oblik ovisnost ne donosi slobodu. Sloboda je suočiti se s problemom, kontrolirati svoje postupke vezano uz problem i odgovorno bez ugrožavanja sebe i drugih tražiti najbolje rješenje za sebe i druge.

 Prati nas na Viber Public Chatu!