Alice Waters: Umjetnost jednostavne hrane

umjetnost jednostavne hrane, alice waters

Kuhinja Alice Waters zasniva se na principima jednostavne, sezonske, domaće prehrane, a u knjizi "Umjetnost jednostavne hrane" pokazuje nam što to znači kroz više od 250 recepata za cijelu obitelj.

Pođite na kulinarsko putovanje sa slavnom američkom autoricom Alice Waters i pustite da vas, korak po korak, vodi carstvom zdrave domaće kuhinje. Već više od trideset godina Alice Waters zagovara upotrebu sezonskih namirnica i hranu uzgojenu u vlastitu podneblju. Njezine knjige i nastupi privlače publiku diljem svijeta jer u njima otkriva jednostavnu, a zaboravljenu istinu da tajna dobrog jela leži u dobrim sastojcima. U knjizi "Umjetnost jednostavne hrane" pokazuje nam što to znači u svakodnevnoj prehrani kroz više od 250 recepata za cijelu obitelj. Svi koji se drže njezinih uputa slažu se da je za zdravu i ukusnu prehranu dovoljno imati dobre namirnice i – puno ljubavi.

Naučite se opustiti u kuhinji, ne držati se slijepo svakog recepta, od riječi do riječi, već kombinirati tehnike i namirnice u skladu sa svojim željama i ukusom. Pisanje Alice Waters toliko je puno strasti, znanja, iskustva i poštovanja prema namirnicama da će i potpuni početnici, kao i profesionalci u kuhinji, s užitkom pročitati ovu knjigu od korica do korica, a stečene vještine i ideje upotrebljavati cijeloga života.

Kulinarska pravila Alice Waters

Neka od načela kulinarske revolucije Alice Waters:

  • Kupujte lokalno uzgojene, što kvalitetnije namirnice
  • Kupujte u sezoni, što svježije
  • Kupujte na tržnici, od malih proizvođača, organsko
  • Ne držite se slijepo recepata ako to nije potrebno
  • Saznajte kada i kako improvizirati prilikom kuhanja

Alice Waters vlasnica je restorana Chez Panisse u Berkleyju, koji ima četrdesetgodišnju tradiciju koja se zasniva na principima jednostavne, sezonske, domaće prehrane. Restoran je dobio priznanja Gourmet magazina i ponosni je vlasnik Michelin zvjezdice te je nadahnuo stotine uglednih kuhara diljem svijeta svojom kulinarskom filozofijom. Između ostalih, tu su svjetski poznat Jamie Oliver i naša poznata kuharica Ana Ugarković. Alice Waters velika je inspiracija Ani Ugarković, koja joj je posvetila poseban kutak u svom restoranu te je napisala i predgovor za ovu knjigu.

"Alice Waters nas potiče da kupujemo kvalitetne, lokalno uzgojene namirnice. Ne samo da tako podupiremo male uzgajivače, već kupnjom svježeg, sezonskog voća i povrća dobivamo namirnice najboljeg okusa i kvalitete. A kad je namirnica dobra, kuhanje ne mora biti složeno", ističe Ana Ugarković i dodaje kako su knjige Alice Waters i nju samu odredile kao kuharicu.

"Njezin se pristup kuhanju poklopio s mojom filozofijom, koja se temelji na odabiru namirnica u skladu sa sezonom i njihovu poštivanju. To je svojevrsna mediteranska kuhinja, u njoj ima španjolskih, talijanskih i francuskih utjecaja, a upravo tako i ja nastojim kuhati", zaključuje Ana Ugarković.

Nakladnik: Mozaik knjiga

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!