Sloboda

sloboda, plaza, mrsavljenje, vitkost

"Nitko ne može biti slobodan ako ne gospodari sobom". Grčki filozof i rob Epiktet tu je istinu izrekao u prvom stoljeću nove ere.

Dakako, ako ste rob, i tada i danas, sloboda nadzora nad vlastitom sudbinom vrlo bi vjerojatno dominirala vašim razmišljanjima. I premda je možda točno da vlasnik, gospodar robova, stoji na putu između roba i njegove slobode, Epiktet je shvaćao da istinska sloboda ne izvire iz pukog bijega od gospodara, nego iz toga da čovjek sam ovlada sobom.

Ovladavanje sobom počinje u trenutku kad uvidite da sami podižete svoj zatvor i da ste jedina osoba koja vas može osloboditi. Što je sloboda? Je li to pravo po kojem možemo činiti što želimo, bez ikakvih ograničenja? Zapravo nije, jer su i u najslobodnijim društvima potrebni zakoni kako bi zajamčili slobodu svima. Možda istinska sloboda nije sloboda koja nam omogućuje da nešto činimo, nego sloboda da postanemo sve što možemo biti.

Kako steći pravo da svirate glazbeni instrument ili načiniti umjetničko djelo? Nije riječ o pravu koje vam daje netko drugi, nego o nečemu što dobivate kad ovladate vještinama potrebnim za stvaranje glazbe ili likovnog djela. Kako steći slobodu koja će vam omogućiti da živite sretan i kreativan život? Može li vam tko drugi dati tu slobodu?

 

"Knjiga životnih zakona", John Marks Templeton, str. 422.

Mozaik knjiga, Zagreb, 1999.

 Prati nas na Viber Public Chatu!