Uz ova 4 savjeta svaka veza može preživjeti preljub

Shutterstock 635838221

Stručnjaci tvrde da mnogi parovi uspješno rješavaju problem preljuba i neke veze nakon takvih događaja mogu biti još kvalitetnije.

Neka istraživanja upućuju na to da otprilike 2.3 posto udanih žena i 4.3 posto oženjenih muškaraca u nekom trenutku prevari partnera. Mnogi ipak pretpostavljaju da se radi o puno većem broju.

Najnovija istraživanja potvrđuju kako, bez obzira na to što nalažu kultura i religija, ljudi jednostavno nisu "podešeni" za monogamiju.

Sad kada smo to rekli možemo dodati da je prevara u većini slučajeva motiv za posjet terapeutu uz jaku želju da se odnos popravi i veza opstane. Psiholozi se slažu da veza koja preživi preljub može postati puno bolja – ali to se neće dogoditi bez puno truda i razgovora.

Evo nekoliko ključnih elemenata koji se moraju prihvatiti ako želite da vaš brak preživi preljub i postane još jači

1. Afera ne znači da je vaš brak loš

Puno je razloga koji vode do prevare, ali afera ne znači da je vaš brak loš "Neki od mojih klijenata su izjavili kako su prevarili partnera jer im je bilo neugodno progovoriti o svojim seksualnim željama" kaže Joe Kortpsihoterapeut te dodaje kako parteri često na na takve izjave znaju reagirati s negodovanjem i smatraju da se radi o perverzijama. No, prikrivanje vlastitih želja sigurno nije garancija da će one odjednom postati nevažne nego će na površinu izaći na neprimjeren i destruktivan način. Važno je u ovoj situaciji pronaći način kako biti iskren prema partneru, imati više razumijevanja za partnerove želje te se prepustiti eksperimentu.

Razbijamo 5 najčešćih mitova o seksualnom nagonu

2. Zaboravite na odnos žrtve i počinitelja

Ljubav i želja su iznimno jake i komplicirane emocije, a poznata psihologinja Esther Pere kaže da su te emocije "prezahtjevne" kako bi se dao jednostavan odgovor što je dobro, tko je žrtva a tko počinitelj. Ako prevareni partner zauzme ulogu žrtvu i daje partneru do znanja da je on kriv i da mora sam ispraviti situaciju – problem neće biti riješen jer vlada nerazumijevanje."

Osoba koja je prevarila često doživljava negodovanje prijatelja ili rodbine koji znaju uputiti neugodne komentare. Potrebno puno hrabrosti da bi se priznala nevjera pa su ponižavajući komentari samo razlog daljnjeg gomilanja problema.

Pratite ove najseksi serije s partnerom i obnovite strasti

3. Partnera morate saslušati

Partner koji je prevario mora poslušati bolne izjave osobe koja je povrijeđena koliko god je potrebno vremena za to, kako bi započela s oporavkom.

Drugi partner također mora dobiti priliku da izrazi žaljenje, osjećaj krivice za bol koju je uzrokovao.

4. Želja osobe koja je varala da neko vrijeme sve vezano za nju bude transparentno

To znači da nema tajnih lozinki za mail adrese i kompjutere, mobitele i društvene mreže. Ništa ne smije biti izbrisano. U suprotnome, povrijeđeni partner neće imati priliku opet razviti povjerenje. 

Jeste li rob ili tiranin? Što vaše ponašanje govori o vama

A. A. 

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!