Kako se ispričati?

isprika, poruka, pismo, oprosti

Bez obzira što ste zgriješili, trebate prepoznati način na koji se morate ispričati. Neke će isprike biti prihvaćene, dok će druge propasti i vas posramiti.

Primjerice, možda ona neće prihvatiti njegove isprike za širenje i otkrivanje intimnih dijelova njihovog seksualnog života, a možda on neće uvažiti još jednu ispriku, opravdanje i objašnjenje zašto njegovoj dragoj trebaju još jedne cipele i još jedna torbica, samo uz njih.

Ako vam je žao i želite reći "oprosti" partneru, životna trenerica dr. Pam Spurr ima nekoliko savjeta za vas.

"Prema posljednjim istraživanjima, ispriku biste trebali šapnuti na desno uho. Kada je osoba ljuta, upravo je ovo uho prihvatljivije na zvuk, što znači da će zaista čuti zbog čega se ispričavate, a neće se isključiti, kao što bi bio slučaj s lijevim uhom", tvrdi Pam Spurr.

Budite jasni

Kada se krv uzavrije i optužbe lete na sve strane, vrlo je lako povrijediti drugu osobu i reći nešto što nismo trebali. Ako vam je žao, ispriku započnite jasnim naznakama onoga što radite: "Htio/la bih ti se ispričati" ili "Žao mi je". Ove će riječi doći do povrijeđenog partnera.

Budite određeni

Spomenite i objasnite što ste skrivili – nemojte reći "Žao mi je zbog onog jučer", nego točno recite zašto se ispričavate.

Preuzmite odgovornost

Ispriku nastavite riječima "Znam da sam te uzrujao/la" ili "Nisam smio/smjela to reći, to nije bilo u redu". Na ovaj ćete način preuzeti odgovornost za zbrku i svađu koja se dogodila, uzeti uzde u svoje ruke, a osoba kojoj se ispričava imat će osjećaj kako je dužna poslušati vas.

Ne nudite opravdanja i izmotavanja

Kaša je već zakuhana, sukob je izbio, a vi nećete nimalo poboljšati situaciju ako se opravdavate – ovome nije mjesto u isprici. Zaboravite na formulacije "Žao mi je ali osjećam da sam pod velikim stresom" ili "Žao mi je što sam tako reagirao/la, ali jako je iritantno kada me pitaš takvo nešto".

Ako odaberete ove riječi, situaciju ćete pogoršati, produljiti svađu i u nju uvesti nove elemente srdžbe usmjerene protiv vas – nimalo pametno.

Što više koristite opravdana i izmotavate se, to ćete oslabjeti moć isprike, a moguće i naljutiti drugu stranu. Tako ćete dobiti upravo suprotno od onog što ste željeli.

Dajte partneru vremena

Neke osobe ne mogu odmah reagirati, a ako su osjećaji ljutnje, povrijeđenosti i ponos u pitanju, ponekad je oporavak dug i na njega treba čekati. Dajte partneru prostora i vremena neka razmisli o rečenom i učinjenom.

Što slijedi?

Nakon što ste "izložili svoj slučaj" i objasnili zašto se ispričavate, pitajte povrijeđenog partnera postoji li nešto što biste mogli napraviti kako biste popravili situaciju. I nemojte zaboraviti, geste koje govore da vam je žao su vrlo dobrodošle: cvijeće ili omiljena čokolada za slatkoljupce mogli bi raznježiti povrijeđenog partnera. Ne znači da će vam oni isti čas sve oprostiti zbog jedne čokolade ili par ruža, ali ovo je svakako bonus koji govori da ste se potrudili.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!