Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Često se dogodi da se jedan plod uopće ne razvije

Objavljeno: 22.01.2019.

Poštovani, zbog izostanka menstruacije (dg: sekundarna amenoreja, PCOS) prepisana mi je sljedeća terapija:Duphaston kroz 10 dana (zm sam dobila 16.7.),potom od 5-9 dc Klomifen 2x1. 12 dc folikulometrija: UZV:endometrij 4 mm, DFJ= 16mm, preporuka estrofem 2x2 kroz 5 dana, 16 dc folik: periovulatorna sluz (++), UZV:endometrij 10 mm pravilan trolinijski, DFJ =23mm..Rečeno je da ce ovulacija biti 18 dc..Odnos je bio 17,18,19 i 22 dc.. 28.8. kontrola, 2GM, 1GM promjera 8,7MM, ŽV poz;2GM promjera 7,4mm ŽV +/-..04.09. kontrola;GM promjera 15mm, ŽV poz, CRL 3,3mm/6+1 po UZV (7+1 po ZM), drugog ploda nema već je umjesto njega hematom 4mm. Sada sam 26tt. Od prvog uzv trudnoća je manja za tjedan dana. Moje pitanje je kako to da je viden 1 folikul, a u početku su bili dvojajčani blizanci?Da li je moguće da plod koji je ostao kasni tjedan dana po uzv mjerama jer je u početku bio i još jedan pokraj njega ili iskljucivo jer se radi o kasnoj ovulaciji? prema navedenom, kojeg je dana bila ovulacija i da li je prema veličini GM zacece blizanaca bilo u različito vrijeme ? Zahvaljujem na odgovoru

Smješteno u Ginekologija

Poštovana,

najvjerojatnije se radilo o oplodnji jedne jajne stanice te diobi na dva embrija vrlo rano nakon oplodnje, odnosno u prva 3 dana nakon oplodnje. To se vidjelo na ultrazvučnom pregledu kao dva GM i dvije ŽM.  Relativno često se dogodi da se jedan plod uopće ne razvije i da se trudnoća dalje razvija kao jednoplodna.  
   Smatram da je veliki uspjeh da je trudnoća postignuta i da je lijepo uznapredovala. U 26. tjednu je najvažnije da se sadašnji plod uredno razvija. Ultrazvučna procjena da je trudnoća za jedan tjedan manja nam je u ovom trenutku bitna radi orijentacije u praćenju rasta i prirasta mase ploda te određivanju termina poroda. U ovako uznapredovaloj trudnoći smo prvenstveno skoncentrirani da se plod dalje uredno razvija te da se dočeka zrelost i uredan terminski porod.