Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Alergije

Gnojna angina

Objavljeno: 21.04.2015.

Imam 19 godina, doktorica mi je nakon pregleda ustanovila gnojnu anginu i prepisala silapen 3 puta dnevno. Nakon 3 dana spustila mi se temperatura i pomogao mi je, ali 4. dan mi je po nogama posebice u području koljena izbili kao mali plikovi koji su svrbjeli, nazvala sam ju i rekla mi je da prestanem uzimat silapen i prepisala sumamed. Mene zanima je li moguće da je to alergijska reakcija 4 dan otprilike 5 sati nakon zadnje tablete i da li prekidom riskiram samo izlječenje i pojavu rezistentnosti na penicilini? Je li sumamed također učinkovit kod streptokoka? Hvala

Smješteno u Alergije

Moguće je da ste na terapiju Silapenom dobili alergijsku reakciju i tada treba prekinuti terapiju tim lijekom. Najefikasnija zamjena za penicilinski antibiotik je cefalosporinski antibiotik, ali sada kada ste već prekinuli terapiju i ipak se dobro osjećate ne trebate dalje uzimati antibiotike.

Ukoliko se upala opet brzo pojavi treba najprije učiniti bakteriološki bris tonzila, zatim dati neki od cefalosporinskih antibiotika, npr. cefuroksim aksetil tijekom 10 dana.  Sumamed je odličan antibiotik, ali ipak nije dovoljno efikasan za streptokokne infekcije.

Slična pitanja