Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Krvarenje u trudnoći

Objavljeno: 19.02.2021.

Trudna sam 9+1. Od 5. tjedna imam lagani vodenasto smeđi iscjedak. U 7. tjednu trudnoće sam prokrvarila i to je trajalo pola dana. Nakon toga imam i dalje svjetlo smeđi iscjedak, jedan dan ga ima, jedan nema i to samo nakon brisanja nakon mokrenja. Uzv je uredan, doktor ne vidi razlog za paniku. Terapija je Duphaston 3 * 2 i mirovanje. Odakle dolazi to krvarenje i koliko dugo može trajati? 

Smješteno u Ginekologija

Takvo, oskudno krvarenje relativno često doživljavao u ranoj trudnoći i to je najčešći uzrok uznemirenosti trudnica u ranoj trudnoći a mi ginekolozi smo se s tim naučili živjeti. Nitko ne može kazati koliko će to trajati i ta neizvjesnot često izaziva očaj u mojih trudnica. Najvažnije je da se trudnoća uredno razvija. Vrlo često se kod takvih krvarenja propiše praparat gestagenog hormona i to ste i vi dobili (Duphaston). Najčešći uzrok je proces invazije trofoblasta (dio tkiva od kojeg će se razviti plodovih ovoji i posteljica ) u deciduu (zadebljanje sluznice koja oblaže unutrašnjost maternice, a koja je spremna ”hraniti ” tu trudnoću=. Invacija trofoblaste dovodi do nagrizanja odnosno otvaranja kapilara koji u određenom, nasumičnom rasporedu postoji u decidui. Ukoliko je nagrižena kapilara većeg kalibra to se tada manifestira kao oskudno krvarenje. Ukoliko je kalobar kvrne žile još veći tada to može izazvati i jače krvarenje koje može doslove izbaciti cijelu trudnoću iz šupljine maternice što rezultira spontanim pobačajem. To se sve događa razmjerno često i ne spada ni u kakvu naročitu patologiju.

Priroda je kažu savršena, ali ne do kraja. Naime, mjesto gdjeće se ”ukopati” zametak odnosno buduća trudnoća u šupljini maternice je posve slučajam proces kao što je slučajan i rezmještaj krvnilh žila i njihov kalibar unutar decidue. Nadam se da sam bio jasan, trudio sam se relativno složeni proces objasniti što je moguće jednostavnilje i jasnije.

Slična pitanja