Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Listerioza

Objavljeno 02.02.2016.

Problemi probavnog sustava

Poštovani, u 22. sam tjednu trudnoće. Pojela sam svježi sir kojemu je istekao rok trajanja od osam dana. Nakon toga sam imala jedna put dijareju zelene boje i stolicu iste te boje. Zanima me je li potrebno da se testiram na listeriju?

Nije potrebno raditi nikakve testove, a pogotovo ne na listeriozu. Ukoliko znate da je rok siru istekao 6 dana tada se posve sigurno nije radilo o domaćem siru kupljenom na tržnici  jer tada ne ti bio naznačen rok trajanja već se vrlo vjerojatno radilo o svježem siru kupljenom u dućanu, a prozvođač je pretpostavljam neka od većih mljekara. To je već prva garancija da nema nikakve šansa da ste oboljeli od listerioze jer mlijeko koje prerađuju u većim mljekarama bez obzira na njegovo porijeklo (malom proizvođaču od kojeg se otkljupljuje mlijeko ili velika farma ne ide u bradu bez veterinarskog nadzora). Naprosto, količine koje odjednom idu u proizvodnju su i o nekoliko tisuća litara mlijeka i nitko si ne može dopustiti da se nešto desi sa tolikim količinama. Radilo bi se uvijek o masovnim trovanjima i eventualnoj zarazi. To što je svježem siru istekao rok od 6 dana kako navodite ništa ne povećava vjerojatnost da ste lysteria monocitogenes uzročnik listerioze sada najedanput namnožila u tom siru, a da je nije bilo do označenog roka trajanja. Uopće, ukoliko je svježi sir držan u hladnjaku, premašen rok od tih nekoliko dana  ne bi trebalo značiti naročiti problem budući se radi o fermentiranom proizvodu  i sir bi ukoliko se pokvario prije bio već na prvi pogled kako se to stručno kaže organoleptički neprihvatljiv za upotrebu (loš miris, pojava plijesni te promjena njegove boje dakle sve ono što vidite već na prvi pogled). Ukoliko toga nije bilo i ukoliko Vam  je sve izgledalo prihvatljivo, mala je vjerojatnost da je sir uzrokovao bilo kakve probleme. Naravno, rokovi  koji se preporučuju se daju prema općenitim preporukama koje vrijede za sve namirnice  i one uključuju i određeni sigurnosni period, tako da ukoliko sve bude premašeno za nekoliko dana to vjerojatno ne predstavlja nikakav problem. ( na žalost, tako se bace ogromne količine još posve ispravne hrane, a kojoj je isteko rok za prije nekoliko dana- postoje anegdotalne priče kako se tako hrane mnogi bez ikada uočenih bilo kakvih problema, a takva se hrana sada redovito donira npr. pučkim kuhinjama, nakon provjere njezine ispravnosti).  Kod sira budući se radi o ferementiranoj namirnici, ta je granica još rastezljivija nego npr. kod svježeg mlijeka. Napominjem također da jedna rjeđa stolica koju ste imali nikako ne znači proljev. Stolice bi tada bile učestalije i brojnije. Glede boje stolice  ona može biti zalenkasto obojena i  od neke druge hrane,  npr. povrća kojeg ste možda konzumirali, recimo špinat i ta zelenkasta boja ne bi trebala biti znak neke infekcije.