Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Neplodnost

Medicinski potpomognuta oplodnja i loš spermiogram

Objavljeno: 05.07.2016.

Poštovani, imam 35 godina i prošla sam tri postupka medicinski potpomognute oplodnje (1. postupak s klomifenom, beta HCG 0.; 2.postupak s puregonom, 2 embrija, beta HCG 28, nakon 2 dana pala na 5; 3. postupak s puregonom, 1 embrij (3 u krioprezervaciji) - betaHCG opet 0). MPO je sugeriran radi lošeg spermiograma, sva tri postupka su tekla dobro i bez poteškoća, no trudnoću, osim jedne biokemijske, nisam ostvarila. Molim da me savjetujete koje bih pretrage mogla napraviti kako bih bila bliže odgovoru zašto se embriji očito ne "ugnježđuju". Pretrage sam voljna obaviti i u privatnom laboratoriju, ukoliko državni ginekolog ne može dati uputnice, no na žalost nisam dobila odgovor koje pretrage da radim. Moj MPO liječnik daje općenite odgovore iz kojih zaključujem da uzrok može biti tko zna što i želi mi više sreće drugi put. Osjećam da trebam nekako poraditi na tome da "drugi put budem bolje sreće". Hvala na odgovoru.

Smješteno u Neplodnost

Na žalost nećete moći učilniti nikakvu pretragu kojom biste učinili izvjesnijim rezultate implantacije nakon postupka MPO-a. Takve pretrage zapravo ne postoje. Stopa implantacije je zapravo ”križ” odnosno blagodat s jedne strane, a prokletstvo s druge strane, i stopa implantacija nakon IVF postupka velike centre čini stvarno velikim i uspješnim od onih drugih, manje uspješnih centara. Radi se često i zapravo o sitnim ”zanatskim tajnama” koje se ljubomorno čuvaju i koje su često više na razini empirijskog i zanatskog nego znanstvenog i egzaktnog. Morate također znati da loš nalaz spermiograma Vašeg partnera itekako može imati utjecaj na kvalitetu, stručno se to zove ”viabilnost” dobivenih zametaka, što je od presudne važnosti za stopu implantacije odnosno kliničkih urednih trudnoća nakon postupka MPO-a. Na žalost, na te faktore spermatozoida ne možemo utjecati terapijski.  

Slična pitanja