Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Dermatologija

Najvjerojatnije je riječ o tzv. folikularnoj keratozi nadlaktica

Objavljeno: 11.05.2018.

Pozdrav. Imam 19 godina i već 3 godine se borim s aknama po nadlaktici. Bila sam kod dermatologa u poliklinici medikol i on mi je preporučio neke kreme, gelove za tuširanje i koje kakve preparate koje sam koristila no od toga ništa. Ove godine (kroz zimu) stanje mi se poboljšalo no međutim kako je došlo ljepše vrijeme opet su se pojavile akne na istim mjestima. Trenutno koristim gel za tuširanje na bazi čajevca te nakon tuširanja na cijelu nadlakticu nanesem ulje od 100% čajevca. Čitala sam puno o njemu da je dobar za akne te sam ga počela koristiti no ni od toga mi se stanje nije poboljšalo. Molila bi VAS za savjet jer vise ne znam sta koristiti i ne želim još jedno ljeto skrivati svoje ruke od ljudi koji samo gledaju u moje ruke  kao da imam neku zaraznu bolest :( Bila bih Vam jako zahvalna na pomoći jer ni sama već ne znam kako riješiti taj problem.

Smješteno u Dermatologija

Poštovana, Najvjerojatnije je riječ o tzv folikularnoj keratozi nadlaktica, ne aknama. Iako vrlo slično izgledaju, potpuno su različite. Folikularna keratoza (tzv”gušćja koža”) posljedica je izrazito suhe koze koja orožnjava, zadebljava se oko folikularnih otvora, dok su akne posljedica pretjerane aktivnosti lojnih žlijezda. Sukladno tome, i  terapija je potpuno različita. Sumnjam da ćete od ulja čajevca imati veće koristi.
Za folikularnu keratozu savjetuju se preparati koji se zovu keratolitici, oni koji hidratiziraju kožu i uklanjaju njezin višak. Potrebno ih je koristiti gotovo konstantno (u suprotnom se problem vraća). Vrlo dobar učinak imaju i kemijski pilinzi te mikrodermoabrazija. Savjetujem koristiti npr. synchrourea 15 fluid emulziju ili SVR Xerial 30 kremu svakodnevno.