Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi srca i krvožilnog sustava

Nalaz holter EKG-a nije loš!

Objavljeno: 13.02.2013.

Poštovana, molim vas da mi objasnite nalaz mog holter EKG-a jer imam tek termin za 2 mjeseca kod kardiologa i strah me da nešto nije u redu jer me je doktorica opće prakse uplašila rekavši mi da mi je nalaz strašno loš. Imam 23 godine, 55 kg i holter EKG mi je preporučen jer nisu znali od čega mi dolaze vrtoglavice. Ne pušim, ne pijem alkohol, nemam drugih bolesti osim alergija, pijem kontracepciju. Tijekom 22 sata i 29 minuta analizirano je 105193 QRS kompleksa osnovni ritam tijekom snimanja je sinus ritam srčana ferkvencija se kretala od 50/min (1:58h) do 156/min (u 7:26h),prosječno 78/min zabilježeno 152 SVES od toga 10 parova bilo je 2x sinus bardikardije i 274x sinus tahikardije ukupnog trajanja 1 sat i 40 min najveći RR interval je iznosio 1,2 sec u 21:01 h Analiza ST spojnice je nepouzdana. Zahvaljujem unaprijed na odgovoru. Lijep pozdrav.

Poštovana,

osnovni ritam u Vašem Holter EKG-u je sinusni, znači uredan i normalan ritam. Ventrikularne ekstrasistole ( VES ) ne spominjete, znači li to da nisu navedene? Ako ih se ne navodi, znači da nisu zastupljene u patološkoj formi, ili da ih nema previše ( više od 1% u ukupnom broju QRS-a). Supraventrikularne ekstrasistole ( SVES) zastupljene su u vrlo malom udjelu u ukupnom broju otkucaja ( QRS kompleksa), a same po sebi su benigne. Najdulji RR interval ( pauza između srčanih otkucaja) je 1,2 s, što je sasvim normalno.

Trebalo bi vidjeti kada se javlja sinusna tahikardija ( ubrzanje pulsa uz normalni ritam): normalno je npr. da se srce ubrza kod fizičkog napora. To što piše da je sinus tahikardija zabilježena 274 puta, a ukupno 1 h i 40 min: znači da je mogla trajati i po nekoliko sekunda, što samo po sebi nije značajno. Puno je važnije jeste li Vi u to vrijeme osjećali simptome, te koliko je trajala najdulja epizoda.

Analiza ST spojnice je nepouzdana - nalaz se po procjeni kardiologa može nadopuniti još i ergometrijom

Iako nemam potpunog uvida u Vaš Holter EKG, na temelju gore navedenog nije uopće loš.

dr. Ana Fabris

Slična pitanja