Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Prekomjeran unos soli i kardiovaskularne tegobe

Može li konzumiranje veće količine soli u hrani uzrokovati vrtoglavicu? Događalo mi se prije mjesec dana, kada bih stavio malo previše soli, a onda je prestalo kad sam smanjio. Sad sam zaboravio na to, i opet stavio više soli, i opet sam imao vrtoglavicu. Je li to slučajnost ? Hvala na odgovoru.

Poštovani, prekomjeran unos soli u organizam može dovesti do neželjenih kardiovaskularnih incidenata. Osim toga povezuje se i s većim rizikom za razvoj moždanog udara, karcinoma želuca, mogući su problemi s bubrezima i razvoj bubrežnih kamenaca. Razvoj arterijske hipertenzije kao jednog od neovisnih rizičnih čimbenika za brojne kardiovaskularne bolesti također može biti posljedica prekomjernog unosa soli. Uslijed porasta krvnog tlaka možete osjetiti vrtoglavicu, iako je ona češće prisutna kod osoba s niskim krvnim tlakom. Stoga Vam svakako savjetujem da izbjegavate veće količine soli u hrani kako biste očuvali svoje zdravlje i izbjegli moguće štetne posljedice. Mnoge su zemlje prepoznale važnost smanjenja unosa soli u organizam, te već godinama provode različite kampanje, aludirajući pritom i na multinacionalne kompanije da smanje unos soli u svojim prehrambenim proizvodima. Znatna količina soli nalazi se skrivena u polugotovoj, ili gotovoj hrani te brojnim pekarskim proizvodima, stoga svakako pripazite na unos istih. Prema podacima Hrvatske agencije za hranu, prosječan dnevni unos soli kod nas iznosi oko 12-16 g, što je dvostruko više od dnevnih potreba organizma za natrijem, te daleko više od prosječnog dnevnog unosa u svijetu.