Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Progesteron i mirovanje su uobičajena preporuka u ranoj trudnoći

Objavljeno: 09.03.2018.

Imam 34 god, visina 165,težina 66kg. Prije 6mj sam bila na ginekološkom pregledu radi planirane trudnoće, pregled je rađen rukom, spekulumom i uz vaginalno,, sve uredno, nikakvih izraslina, cisti, mioma, svi brisevi uredni. Seksualno sam aktivna samo zadnju godinu, prije nikad nisam imala odnose, imam redovne i uredne menstruacije. Zadnja menstruacija je bila 21.1.18., pregled kod ginekologa 1.3. utvrđena trudnoća, tad 5tj i hematom 12x4mm (mom laičkom oku je to izgledalo kao prazan gestacijski mjehur, navodim samo radi kakvog-takvog opisa hematoma). Folnu od ranije pijem i dala mi je i Duphastone 3x1 i mirovanje. Radi ne tako jakih bolova po dnu stomaka sam se javila jučer ginekologu, i ona je bila blago šokiran izgledom hematoma, kaže da se čudno grupirao i sad lici na miom, plod uredan, ima otkucaje srca, 6mm. Uključila mi je i progesteron depo 5ti dan, strogo mirovanje i pp apaurin 2mg +buscopan. Na nalazu piše prijeteći pobača.j Molim za mišljenje.

Smješteno u Ginekologija

Poštovana, najvažnije je da se vidi uredan plod i da nemate bolova niti krvarenja. Hematom se obično spontano resorbira,a onda će se jasnije vidjeti ima li mioma ili ne.

Progesteron i mirovanje je uobičajena preporuka u ranoj trudnoći ako se ultrazvučno vidi hematom ili miom, apaurin se može dati trudnicama u slučaju izraženije psihičke uznemirenosti dok buscopan ne bih preporučila u ovu svrhu. Kontrolni ultrazvuk treba napraviti za 2 - 3 tjedna nakon prethodnog.