Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Interna medicina

Sumnja na dispepsiju

Objavljeno: 04.02.2019.

Imam 20 godina, visoka sam 174 cm , 66 kg. Imam Hashimoto i pijem Eutirox svaki dan po 50 mcg. Otkucaji srca uvijek su oko 90-95 pa i više, i to u stanju mirovanja, a pri bilo kakvoj aktivnosti se dosta više povećavaju. Bila sam kod kardiologa koji mi je propisao 1/4 Nebileta. Nosila sam holter 24h i rečeno mi je da imam 134 VES i 13 SVES. Prosječan broj otkucaja bio je 90, najveći 154, a najmanji 56. Radila sam ultrazvuk i rekli su mi da imam sportsko srce i da mi je srce zdravo. Poslije 3 mjeseca korištenja Nebileta i dalje povremeno osjećam aritmije, ali ono što mi predstavlja najveći problem je stalno visok broj otkucaja. Naročito poslije jela, kada osjećam nervozu u prsima i neprestano, po više od 20 minuta, imam potrebu za podrigivanjem, nakon kojeg osjetim neko blago olakšanje. Također ustanovljena mi je anksioznost prije godinu dana pa s vremena na vrijeme popijem bensedin od 1,5mg. Fizički sam jako neaktivna, ishranu pokušavam promijeniti. Koji je mogući uzrok visokog broja otkucaja i postoji li opravdan razlog za zabrinutost u vezi sa svim tim? 

Smješteno u Interna medicina

Na 24h period broj zabilježenih SVES i VES nije velik niti treba zabrinjavati. Dodatno u podlozi Vaših smetnji sumnjam na dispepsiju, odnosno žgaravicu, s druge strane pošto tegobe su vezane na obrok, tj javljaju se nakon obroka, a u kontekstu manjka fizičke aktivnosti i moguće neadekvatne prehrane, ne može se isključiti niti inzulinska rezistencija.

Dodatno od pretraga savjetujem učiniti test na Helicobacter pylori u stolici, ovisno o nalazu procijeniti treba li dodatna obrada. Također učinite 2-satni OGTT  s inzulinom radi procjene stupnja moguće inzulinske rezistencije i s tim nalazom se javiti endokrinologu.

Anksiozni poremećaj može dodatno potencirati navedene tegobe.

Slična pitanja