Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Dermatologija

Treba ustanoviti zašto su vam se sad u 20-toj godini akne pogoršale

Objavljeno: 19.03.2018.

Poštovani, Imam 20 godina i prije 2 godine su mi se po prvi put javile akne i to samo na licu. Prije godinu dana sam išla kod kožnog i uključena mi je terapija Dovicin x1 21 dan uz lokalnu primjenu benzoil peroksida i retinoida. Rezultati su bili odlični, međutim pod dejstvom tetraciklina dobila sam pseudotumor cerebri. Cijela godina mi je prošla na neurohirurgiji u pokušaju spašavanja vida. Sada sam stabilno, a akne su se u decembru vratile gore nego ikada, čak po leđima i dekolteu, te me kožni stavio na terapiju Hemomicin 250mg x1 21 dan i lokalnu primjenu gore navedenog. Stanje nije nimalo bolje, on mi je predlozio Roakutan, ali s obzirom da ni izotreonin ne bih smjela koristiti jer je poznato da izaziva pseudotumor, ja ne znam šta da radim. Da li postoji nešto što je sigurno koristiti s obzirom na moju bolest, a da mi može izliječiti akne? Unaprijed hvala.

Smješteno u Dermatologija

Poštovana,Treba ustanoviti zašto su vam se sad u 20-toj godini akne pogoršale, iako se s krajem puberteta očekuje njihovo poboljšanje i nestanak. Uz spolne hormone i UZV jajnika treba isključiti i inzulinsku rezistenciju, osobito ukoliko imate višak kilograma ili je netko u obitelji imao ili ima dijabetes.
S obzirom na sklonost razvoju pseudotumora cerebri, treba biti oprezan sa bilo kojom terapijom, no zato i jeste pod kontrolom liječnika kako bi se, u slučaju razvoja nuspojava, pravovremeno reagiralo.
Ukoliko postoji hormonalni disbalans, PCO ili inzulinsku rezistencija, i izotretinoin bi samo kratkotrajno bio od pomoći.
Zato, učinite navedene nalaze kako bi se saznalo sto uistinu podržava i pogoršava akne, te provela najadekvatnija moguća terapija.