Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Interna medicina

Ukočenost, bolovi u mišićima...

Objavljeno: 06.03.2019.

Dugo godina se liječim zbog autoimune bolesti štitnjače - Hashimoto. Trenutno pijem prirodne hormone nekih 6 godina. Kratko vrijeme sam prije toga bila na Letrox-u, nije mi odgovarao (jedva sam hodala) prešla sam na NT. Sada pijem 3 graina, nekih 210 mg iako nije dobro na taj način preračunavati. Da skratim, op žući prošle god. Nedavno sam izvadila krv i napisat ću samo ono bitno, tj. ono što nije unutar r. v. TSH 0.016 ref. 0.550-4.780 ft3 6.25 3.5-6.5 ft4 11.8 11.5-22.7 CK- NAC blago povišena Feritin 15 15-160 TIBC 80.7 44.8-75.1 UIBC 68.8 12.5-55.5 EOZINOFILNI GRANULOCITI 9.7 ref. do 5 Eozinofilni granulociti 0.77 ref do 0.50. Zabrinjavaju me eozinofilni jer imam konstantno godinama otečen trbuh, bolove u mišićima i kostima, ukočenost, posebno jutarnju i ponekad tijekom cijelog dana. Traje duže vrijeme i uvijek je odgovor (bez pretraga) to je autoimuna i tu nema pomoći. Što se tiče štitnjače, imam istovremeno i hipo i hiper simptome. Umor, zadržavanje vode, povremeno aritmiju, otečenost lica, ali i valove vrućine u prsima, bol u cijelom tijelu. Ušla sam u menopauzu, u predmenopauzu sa 38 g. Imala sam tri op mioma i polipa, odljeve strašne, dijagnoza trombofilija. Molim savjet.

Smješteno u Interna medicina

Prema širini subjektivnih smetnji pojednostavljeno bih sugerirao sljedeće.
S endokrinološke strane nisam siguran da je lijek koji ste do sada uzimali dao i približno zadovoljavajući učinak. Lošije podnošenje standardne i provjerene terapije levotiroksinom (Euthyrox ili Letrox) je samo po sebi jako rijetka pojava, češće je rezultat nedefiniranih probavnih smetnji za što svakako savjetujem pregled i obradu gastroenterologa. Simptomatske smetnje po pitanju perimenopauze je otežano simptomatski liječiti obzirom na trombofiliju i kontraindiciranu primjenu hormonske nadomjesne terapije. Ono što s ovog mjesta svakako mogu sugerirati po pitanju dijela tegoba vezano za menopauzu su manje doze beta blokatora koje po osobnom iskustvu dosta pomažu.
Obzirom na jutarnju ukočenost i općenito predispoziciju za autoimune bolesti, potrebno je učiniti pregled kliničkog imunologa i alergologa. 
Smetnje koje ste naveli nemaju nikakve izravne veze s blago povišenim vrijednostima eozinofila, ali obzirom na već dijagnosticiranu trombofiliju, tu Vam što se savjeta tiče, bolje konzultirati hematologa.
Nadam se da će ovih nekoliko savjeta pomoći u olakšanju Vaših tegoba i usmjeriti dijagnostičku obradu ciljano.
 

Slična pitanja