Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Zašto mi mjesečnica ne dolazi?

Objavljeno: 28.02.2013.

Dobar dan! Imam 19 godina i pijem kontracepcijske pilule Diane 35 od svibnja 2012. godine. Naime redovito ih pijem i uvijek približno u isto vrijeme. Ali ovaj mjesec sam malo zapustila tu odgovornost prema uzimanju pilula te ih nisam više dana uzimala u isto vrijeme. Običaj mi je da ih uzimam u 19 sati, ali kao što sam napomenula ovaj mjesec sam ih uzimala svakako. I pola sata prije 19 sati, i poslije 19 sati. Da napomenem par puta sam pilulu popila 8 ili 9 sati kasnije nego sto sam trebala,ali ni jednu tabletu nisam zaboravila popiti. Redovito imam spolne odnose s dečkom i dečko je da budem iskrena dosta puta svršavao u mene. U subotu mi je počela sedmodnevna pauza, tako da sada onda ne pijem pilule, i mjesečnica mi uvijek točno dođe peti dan pauze... Ali evo, danas je taj peti dan i ništa. Mjesečnicu nisam dobila. Stvarno sam zabrinuta, i ne znam šta da radim? Da li postoji mogućnost da sam možda trudna? Jajnici me kao probadaju,i imam napuhnutost u trbuhu,ali tako se osjećam i prije nego što mjesečnicu trebam dobiti,samo što evo sada ju nisam dobila. Čula sam da je kao i jedan od simptoma trudnoće taj da žene moraju trčati na wc da se pomokre, imam i taj problem, tako da više ne znam šta da mislim. Ali opet imam i dosta osjetljiv mjehur tako da sam možda dobila i upalu mjehura,ali nije mi jasno zašto mi onda mjesečnica ne dolazi? Molim vas za pomoć i veliko vam hvala na odgovoru!

U principu, 8-9 sati zakašnjenja nisu veliki problem, nego treba znati da se sigurnost tableta inače ne izražava sa 100%, nego 99,999...%

Naime, moguće je radi npr. poremećaja probave, uzimanja nekih drugih lijekova, da se poremeti resorpcija, i smanji se kontraceptivni učinak tablete.

Tako da su trudnoće, i kad se terapija uredno uzima, moguće.

Naravno moguća je i tzv. postpill amenoreja, kad izostane krvarenje, bez objašnjivog uzroka.

Ako niste prokrvarili do danas, javite se ginekologu na pregled, prije toga napravite test na trudnoću

Matilda

 

 

Slična pitanja