Aritmije kod mladih

kardiogram-otkucaji-srce7

Jedan od najčešćih razloga zašto mlade osobe, uključujući i tinejdžere, dolaze kardiologu su upravo aritmije.

Doživljavaju ih i opisuju kao "da srce preskoči", poneki ih opisuju čak kao snažan udarac u prsnoj šupljini, a drugi imaju osjećaj da je srce na trenutak prestalo kucati ili da " lupa ". U toj životnoj dobi se radi najčešće o benignim - bezopasnim aritmijama koje narušavaju kvalitetu života svojom pojavom, poglavito radi osjećaja straha da se "nešto događa sa srcem". Međutim, da su zaista benigne, možemo sa sigurnošću reći tak nakon učinjenog kardiološkog pregleda, koji uz standardni 12 - kanalni elektrokardiogram (EKG) i ultrazvuk srca s kolor doplerom, uključuje i 24 - satni EKG holter, a prema potrebi i ergometrijsko testiranje.

Krvožilni sustavAritmije obuhvaćaju pojedinačne preskoke (ekstrasistole) i periode ubrzanog rada srca (tahikardije). Najprije se mora pokušati utvrditi njihovo mjesto nastanka. One mogu biti iz srčanih pretklijetki i uglavnom su bezopasne. Nazivamo ih supraventrikulskim ekstrasistolama ili tahikardijama. Najčešće nisu vezane za strukturne promjene u građi srca, no u toj dobi mogu biti posljedica bolesti štitnjače, što svakako treba isključiti ili potvrditi. Ekstrasistole, porijeklom iz srčanih klijetki (ventrikulske), mogu biti posljedica neke od težih promjena u građi srca, no na svu sreću, izuzetno rijetko. Kod mladih osoba, naročito sportaša, ventrikulske ekstrasistole se viđaju pri nižim frekvencijama srca, naročito u snu. No, povećanjem frekvencije pri fizičkom naporu njihov broj se značajno smanjuje ili čak u potpunosti nestanu, što je ključno da se proglase bezopasnima. Dakako, mora se provesti opsežnija kardiološka obrada i tek nakon pažljive procjene nalaza može se tada, uz trajni kardiološki nadzor, dozvoliti dalje bavljenje sportom. Ekstrasistole mogu biti posljedica i neravnoteže neurovegetativnog živčanog sustava (simpatikusa i parasimpatikusa - onog koji regulira sve životne funkcije - disanje, rad srca, crijeva ... i ne ovisi o našoj volji) ili pojačane psihičke napetosti. Njihova pojava se može isprovocirati pušenjem, uzimanjem opojnih sredstava, većih količina crne kave ili raznim psihostimulansima. Mogu biti prisutne u znatnom broju u 24 - sata ili se javljati rijetko, mogu trajati određeno vrijeme i jednostavno same po sebi nestati. Isto tako ventrikulske ekstrasistole mogu biti i znak upale srčanog mišića nakon nepreležane i neliječene virusne infekcije (poglavito gripe), na koju se nije obratila pozornost.

SrceNa ovom mjestu je važno istaknuti, da je jedna od najčešćih tahikardija u mladih, tzv. sinusna tahikardija. Ona predstavlja ubrzan normalan rad srca (frekvencija iznad 100/min). Najčešće je posljedica povećane aktivnosti simpatičkog dijela neurovegetativnog sustava, no može se isprovocirati i ranije navedenim - pušenjem, crnom kavom, uzimanjem raznih opojnih sredstava ili psihostmulansa.

Ukupni broj ekstrasistola ili epizoda tahikardije, njihova pojavnost u određenom dobu dana ili pri određenoj frekvenciji pulsa, a time i njihov značaj, utvrđuju se 24 - satnim holterom EKG-a. Dobiveni podaci služe za određivanje najprikladnijeg načina liječenja i za odabir optimalnog lijeka. Liječe se samo one aritmije koje se danas definiraju kao prognostički loše i one koje uzrokuju izrazite subjektivne tegobe, pa makar njihov ukupni broj i nije značajan. Ponekad je dovoljno samo promijeniti navike, regulirati stres i redovno se rekreacijski baviti fizičkim aktivnostima.

 Prati nas na Viber Public Chatu!