Dioptrija i refrakcijske greške oka

zena-trepavice-oko-njega9

Minus dioptrija, plus dioptrija, kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam pojmovi su koje često možemo čuti u svakodnevnom govoru. Međutim, ovi pojmovi ponekad nisu jasni čak i osobama koje većinu života nose naočale ili kontaktne leće. U prvih nekoliko članaka ove kolumne pojasnit ću najčešće pojmove vezane uz oči i vid.

kratkovidno oko

Dioptrija je mjera loma zraka svjetlosti, odnosno optičke jakosti neke leće. U oftalmologiji pod lećama uglavnom podrazumijevamo naočalne i kontaktne leće, no ne treba zaboraviti i prirodnu leću koja se nalazi u samom oku. Iako nije međunarodno priznata SI mjera, naziv dioptrija koristi se svugdje u svijetu zbog praktičnosti.

Matematički gledano, dioptrija je recipročna vrijednost žarišne udaljenosti. Primjerice, leća od 3 dioptrije fokusira zrake koje dolaze od nekog udaljenog predmeta u jedno žarište udaljeno 1/3 m, odnosno 33 cm od leće.

Postoji još jedan pojam koji se zbog napretka refrakcijske kirurgije u posljednje vrijeme sve češće susreće u oftalmologiji: refrakcija. Refrakcija je optička jakost normalnog oka u mirovanju. Pritom se zrake svjetlosti koje u oko dolaze iz daljine moraju „prelomiti“ na način da dospiju na točno određeno prodručje mrežnice oka. Sva odstupanja od uredne refrakcije, poput kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma, nazivamo refrakcijskim greškama oka.

dalekovidno oko

Kad kažemo da netko ima minus (-) dioptriju, mislimo na kratkovidnost ili miopiju. Kao što naziv kaže, kratkovidno oko bolje fokusira sliku bliskog predmeta nego dalekog. Najčešći uzrok kratkovidnosti je rast oka. Naime, uslijed povećanja oka, slika udaljenog predmeta više ne dopire do mrežnice i postaje zamućena.

Obrnut slučaj je kod dalekovidnosti ili hiperopije. Dalekovidno oko je „prekratko“ te rožnica i leća ne lome zrake svjetlosti dovoljno da ih usmjere na mrežnicu. Budući da se žarište dalekovidnog oka nalazi iza mrežnice, slika će biti nejasna. Dalekovidne osobe bolje vide udaljene nego bliske predmete jer, što je predmet udaljeniji od oka, žarište je bliže mrežnici. Dalekovidnost se ispravlja konveksnim lećama s plus (+) dioptrijom.

oko s astigmatizmom

Astigmatizam ne možemo ispraviti ni običnom „plus“ niti „minus“ lećom jer oko nije jednako zakrivljeno u svim smjerovima. Ukoliko bi normalno oko prikazali kao nogometnu loptu, oblik oka s astigmatizmom više bi odgovarao „rugby“ lopti.

Za ispravljanje astigmatizma potrebna je posebna cilindrična leća.

O razlozima epidemije kratkovidnosti u svijetu, posebnoj vrsti dalekovidnosti koja se naziva prezbiopija te načinima njihovog ispravljanja bit će riječi u narednim kolumnama.

Foto: Accuvision, UK

 Prati nas na Viber Public Chatu!