Schroth metoda - najcjelovitija terapija za skoliozu

skolioza, Shutterstock 552170491

Jeste li primijetili da vaše dijete ima podignuto jedno rame, da ima produženu jednu ruku, podignutu lopaticu koja nije priljubljena uz tijelo, da ima vitki struk samo na jednoj strani i da stoji često na jednoj nozi?

Bilo koja nabrojana pozicija ukazuje da trebate barem kontrolni pregled kod fizioterapeuta koji će vam „pročitati“ što poručuje to tijelo.

Niz posturalnih odstupanja mogu rezultirati značajnim promjenama koje se fiksiraju na mišićima, zglobnim tijelima a najčešće promjenama na kralježnici. Kod djece u razvojnoj dobi primjećujemo promjene kralježnice kao što su skolioza, povećana kifoza ili lordoza.

Nepravilno držanje kod djece

Nepravilno držanje (loša postura) danas se vrlo često viđa kod djece, što nam govori o nepovoljnom opterećenju mišića koji su odgovorni za pravilan stav. Upravo takvo opterećenje mišićnog sustava vodi u kontinuirani disbalans koji je između ostalog odgovoran za nastanak spomenutih deformacija kralježnice.

Vježbe za zdravo držanje tijela koje možete napraviti kod kuće

Kifoza je definirana kao poremećaj zakrivljenosti kralježnice u sagitalnoj (naprijed -natrag) ravnini kod kojeg konveksnost prsnog dijela kralježnice prema natrag prelazi normalne fiziološke granice (>20 – 45 stupnjeva). Time leđa dobivaju blago okrugli izgled i postaju bolna, a u najtežim slučajevima kifoza može uzrokovati probleme u radu srca i pluća uz niz popratnih simptoma.

Lordoza se definira kao deformitet kralježnice u donjem dijelu leđa koja se manifestira pojačanom zakrivljenošću ( povlačenjem naprijed) uobičajene funkcionalne lordoze. Primarno pogađa slabinski dio leđa, ali može povući naprijed i vratni dio. Često se javlja u kombinaciji sa kifozom. Razlikujemo primarne i sekundarne lordoze. Uzrok primarnih lordoza su urođene anomalije od kojih je najučestalija anomalija sakruma=trtične kosti Sekundarne lordoze su kompenzatorne, javljaju se u dojenačkoj dobi, odnosno u fazi stajanja i hoda, osobito kod usporene i pretile djece. S obzirom na vrijeme nastanka lordoze mogu biti stečene ili urođene.

Skolioza je odstupanje od normalne zakrivljenosti kralježnice (naprijed-natrag) u smjeru pojačane postranične zakrivljenosti (lijevo –desno), najčešće i uz prisutnu posljedičnu rotaciju kralježaka koja samo napreduje ukoliko se ne započne s adekvatnom terapijom. Ponovimo glavni simptomi skolioze su postranično iskrivljenje kralježnice s rotacijom kralježaka oko uzdužne osi i torzijom kralježnice = okretanje jednog dijela kralješka u odnosu na drugi.

Spavanje - kako legnete tako utječete na svoje zdravlje

Najčešće se javlja u predpubertetu i pubertetu i to češće u djevojčica nego kod dječaka. Učestalost pojave deformacija kralježnice djece i adolescenata je 1-7 % a lošeg držanja daleko više, što čini relativno veliku skupinu mlađih osoba koje je potrebno pravodobno prepoznati i liječiti. Za vrijeme perioda rasta uobičajeno se pojača iskrivljenost kralježnice i skolioza može biti funkcionalna (nestrukturalna) i težeg oblika = strukturalne.

Funkcionalne skolioze nazivamo još i skoliotično držanje jer je povezano sa nizom posturalnih odstupanja ili s nepravilnim držanjem. U toj skupini nema anatomskih poremećaja kralježnice i adekvatnim zalaganjem –vježbama može se potpuno promijeniti na dobru funkciju i izgled..

Pravovremenim uočavanjem određenih „znakova skolioze“ na tijelu djeteta, vježbama po metodi K. Schroth možemo zaustaviti daljnji napredak krivljenja kralježnice kod djece. Neki od tih znakova su „podignuta“ lopatica na jednoj strani tijela, nesimetrična linija struka, blaga „izduženost“ ruke na jednoj strani tijela, te vidljiva „grba“ kada se dijete sagne na jednom ili dva nivoa.

Fizikalna terapija za skoliozu mora biti posebno planirana te prilagođena svakom pacijentu. Metoda nazvana po Katharini Schroth, priznata je u svijetu kao najcjelovitija metoda u kineziterapiji skolioza i ostalih deformacija kralježnice. Vježbe po ovoj metodi izvode se individualno, sa licenciranim Schroth terapeutom koji prvo procjeni držanje djeteta i tip skolioze te prema tome odredi koje vježbe su za dijete najbolje. Najvažniji dio ove metode je takozvano trodimenzonalno disanje, odnosno disanje kojim se postiže derotacija krivine uz pravilno pozicioniranje u svakoj vježbi.

Važno je znati da djeca koja imaju skoliozu dišu u prostore koje su sami po sebi zbog iskrivljenja kralježnice već dovoljno proširili, i na takav način se zapravo podržava daljnje krivljenje.

To nazivamo „začaranim krugom“ koji se upravo derotacijskim trodimenzionalnim disanjem može prekinuti. Važno je napomenuti da se vježbe moraju izvoditi kontinuirano, kako bi rezultati bili što bolji i kako bi zaustavili daljnje napredovanje skolioze. Kineziterapija skolioza po ovoj metodi, koja se konstantno i dalje razvija i unaprjeđuje, je najuspješnija što potvrđuju brojni znanstveni radovi koji govore o rezultatima postignutim upravo Schroth metodom.

Kod djece koja imaju vidljivije znakove skolioze u liječenje može biti uključeno i nošenje ortoze po preporuci liječnika specijaliste ortopeda , i to mora biti ozbiljno shvaćeno. Ukoliko je deformitet toliko velik da je nužna operacija potrebno je tijekom operacije pratiti neurofiziološke parametra da se očuva pokret i osjet.

Ostale vježbe su vježbe istezanja, ali i jačanja. Fizioterapeut nakon testiranja svih mišića određuje koji su mišići nefunkcionalni (iako su možda napeti) te njih treba aktivirati, dok one mišiće koji rade umjesto drugih treba istezati i osloboditi napetosti. Na taj način se stvaraju novi obrasci u mozgu i tijelo prima nove zadatke.

Prava istina o ženskim torbama i kako uništavaju zdravlje žena

Zajedničko za sve deformitete kralježnice je da mogu dovesti do značajnih funkcionalnih smetnji koje su u djetinjstvu tolerantne zbog velike adaptacijske sposobnosti mladog organizma, no s vremenom je te smetnje sve teže podnositi. Zato je potrebno pravovremeno se obratiti stručnjaku za fizikalnu terapiju kako bi se napredak deformacije zaustavio a tijelo postalo funkcionalno i bezbolno.

Danas je dan da pregledate svoje dijete, uočite promjene i javite se stručnjaku koji će vam dati osim „plivajte i vježbajte“ prave savjete za očuvanje zdravlja i uspješniju budućnost vašeg djeteta.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!