Biološki sat ovisi o godišnjem dobu rođenja

zamisljen muskarac

Tako bar tvrde američki stručnjaci koji su tek okoćene miševe držali u svjetlosnim uvjetima koji odgovaraju određenim godišnjim dobima

Nakon što su "stasali", znanstvenici su ih držali ili u istom ciklusu ili suprotnom sljedećih 28 dana. Jednom kada su sazrjeli, živjeli su u mraku, a njihove su aktivnosti praćene.

"Naš biološki sat mjeri duljinu dana i mijenja ponašanje prema godišnjem dobu. Zanimalo nas je mogu li svjetlosni signali oblikovati razvoj biološkog sata", objasnio je Douglas McMahon, voditelj istraživanja Sveučilišta Vanderbilt.

Miševi rođeni u zimi su pokazali stalno usporavanje dnevnih aktivnosti, neovisno o tome jesu li i dalje živjeli u zimskim uvjetima ili su prebačeni u ljetni ciklus svjetla.

Ne samo da su uvjeti rođenja i odgajanja utjecali na ponašanje životinje, nego i na ciklus neurona u mozgu ispitanika. Biološki sat i ponašanje miševa rođenih u ljeto ostali su stabilni kada su počeli živjeti u zimskim uvjetima slabog osvjetljenja. S druge strane, ponašanje i biološki sat zimskih miševa su se mijenjali jednom kada su se preselili u ljetne odaje.

"Miševi odgojeni u zimskom ciklusu su pokazali pretjerane reakcije na promjenu godišnjeg doba koja je izuzetno slična pojavi sezonskog poremećaja kod ljudi", zaključio je McMahon.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!