Broj gladnih u svijetu pao prvi put nakon 15 godina

Siromasna djeca, afrika

Broj osoba koje u svijetu pate od gladi ili neuhranjenosti 2010. je prvi put pao u posljednjih 15 godina, međutim, stvarno je stanje daleko od zadovoljavajućeg.

Neprihvatljiva je činjenica da je i dalje u pitanju gotovo milijarda ljudi, objavila je UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Prošle je godine zabilježen najveći broj gladnih osoba u svijetu do sada – 1,023 milijarde, no ove je godine smanjen za čak 9,6 posto, što je jednako 925 milijuna osoba.

"To smanjenje je ponajprije rezultat boljeg gospodarskog okružja u 2010., osobito u zemljama u razvoju, te sustavnom padu cijena hrane na međunarodnim i nacionalnim tržištima od 2008. naovamo", tvrde čelnici Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a, naglašavajući kako bi nedavno povećanje cijena hrane, te eventualna buduća, bili velika prepreka nastojanjima da se dodatno smanji glad u svijetu.

FAO također ističe da je brojka od 925 milijuna gladnih u svijetu viša od onih koje su zabilježene prije izbijanja velike gospodarske i financijske krize u svijetu (850 milijuna). Ta je brojka viša i od one iz 1996. kad su se sudionici Svjetskog summita o hrani dogovorili da broj gladnih i pothranjenih do 2015. prepolove s 20 na deset posto.

Udio gladnih i pothranjenih u ukupnom stanovništvu još uvijek je najveći u podsaharskoj Africi i iznosi 30 posto. Dvije od tri gladne ili pothranjene osobe žive u samo sedam zemalja: Bangladešu, Demokratskoj Republici Kongo, Etiopiji, Indiji, Indoneziji, Kini i Pakistanu), a više od 40 posto samo u Kini i Indiji.

"Činjenica da gotovo milijarda ljudi i dalje gladuje, iako su nedavne krize - i gospodarska i financijska - uglavnom završile, pokazuje da je riječ o dubljem strukturalnom problemu. Države u svijetu bi morale poticati povećanje ulaganja u poljoprivredu, proširiti sigurnosne mreže i programe socijalne pomoći i pojačati aktivnosti koje bi donijele prihode siromašnim slojevima na selu i u gradu. Svjetski su se čelnici prije punih 10 godina obvezali smanjiti glad u svijet na pola do 2015. Od tog smo cilja još daleko, iako mi znamo da je ostvariv. Jedino što manjka da bi se to dogodilo je politička volja", zaključeno je u izvješću FAO-a.

Prvu priliku za iskazivanje političke volje svjetski će čelnici imati na summitu UN-a sljedećeg tjedna, s kojeg se, po nacrtu završnog dokumenta, očekuje njihova poruka da je paket ciljeva glede drastičnog smanjenja siromaštva i gladi u svijetu do 2015. moguće ostvariti, javlja Hina.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!