Debljina - civilizacijska bolest koju moramo prevenirati!

Djeca, škola, školska djeca, OŠ DUGAVE 3 RAZREDI 2

Pilot program prevencije pretilosti djece školske dobi 'Petica - igrom do zdravlja' dobio je zeleno svjetlo od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za provedbu u novoj školskoj godini.

'Petica' je odgovor na poražavajuće statistike Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje ukazuju na problem prekomjerne tjelesne mase djece školske dobi.

Radi se o civilizacijskoj bolesti koja se može prevenirati, a Svjetska agencija govori da se mora prevenirati što ranije, u dječjoj dobi. - komentirao je prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora.

Provedba nacionalnog projekta pokrenutog pod inicijativom Hrvatskog liječničkog zbora ove godine obuhvaćat će preko 5500 učenika, roditelja, učitelja i stručnjaka.

Roditelji su u početku bili vrlo skeptični i imali stav da sve znaju no ispostavilo se da su te navike u vlastitom životu usvojili u maloj mjeri. Učestalim radom i edukacijom osvijestili smo kod roditelja kako neke stvari treba mijenjati. - svjedoči Danijela Gracin, učiteljica razredne nastave u OŠ Fran Galović u Zagrebu.

'Petica - igrom do zdravlja' projekt je razvijen na temelju EPODE metodologije međunarodne mreže zemalja posvećene prevenciji i aktivnostima za suzbijanje pretilosti u djece.

'Petica - igrom do zdravlja' ističe se kao jedan od najboljih programa u regiji te vjerujemo da će u kratkom vremenu doseći EPODE standard izvrsnosti, a time i učinkovito prevenirati pretilost u Hrvatskoj. - uvjeren je dr. sc. Jean Michel Borys, direktor EPODE Network International.

Istraživanje voditelja projekta dokazalo je učinkovitost projekta ukazavši na porast od 10% u znanju i implementaciji zdravih navika kod djece. Stručnjaci upozoravaju kako je provedbu projekta potrebno nastaviti kroz slijedećih 10 godina jer tek nakon tog perioda sustavnog obrazovanja i rada na osviještenosti o zdravstvenoj, tjelesnoj i prehrambenoj kulturi mogu se očekivati željena poboljšanja.

Znanje želimo pretvoriti u navike koje bi trebale trajati tijekom cijelog života. - zaključila je doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa 'Petica - igrom do zdravlja'

Janja Pilić

Foto: Petica - igrom do zdravlja

 Prati nas na Viber Public Chatu!