Globalno zatopljenje povećava broj alergija

Alergija, prehlada

Talijanski istraživači tvrde kako više temperature i produljenje "sezone peludi" nekih biljaka povećava količinu peludi i uzrokuje porast broja osoba koje razvijaju alergije.

"Porast globalnog zračenja određuje produljenje sezone peludi i povećava izloženost peludi", izjavio je doktor Renato Ariano, voditelj istraživanja. Njegov je tim pratio razinu peludi u zraku 30 godina, mjerio duljinu sezone peludi i analizirao broj osoba alergičnih na alergene masline, čempresa, trave, breze i parietarije u talijanskoj pokrajini Bordigheri.

Ustanovili su kako je sezona peludi parietarije počela 80 dana ranije na kraju studije, dok se granica pomaknula za 30 dana ranije kada su u pitanju ostale vrste peludi.

U isto su vrijeme zaključili konstantni porast broja osoba koji su alergični na pelud masline, parietarije i čempresa, dok je postotak osoba alergičnih na grinje ostao nepromijenjen za vrijeme 27 godina njihovog istraživanja.

Rezultati pokazuju kako bi osobe koje pate od alergija mogle ranije početi uzimati lijekove i produljiti vrijeme konzumacije.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!