Može li država odlučiti tko je otac djeteta?

Dijete, beba, plakanje

Ogorčena odredbom Obiteljskog zakona, prema kojoj je njen bivši suprug upisan kao otac njenog djeteta, iako on nije biološki otac, jedna je majka odlučila svoju ljutnju podijeliti s javnošću na Facebook profilu Vlade Republike Hrvatske.

"Htjela sam ništa ne napisati, ni govoriti o tome ali MORAM!! ovako, dragi moji... OTKUD OVOJ DRŽAVI PRAVO DA ODLUČUJE TKO JE OTAC MOG DJETETA????? Ja sam rastavljena, od prošle godine, sedmi mjesec...hvala Bogu, sa bivšim suprogom sam u dobrim odnosima, rastali smo se jer jednostavno nije išlo dalje. Ustvari, nisam živjela s njim godinu prije službene rastave.. U međuvremenu sam našla ljubav svog života, čovjeka KOJI JE OTAC MOG DJETETA, a dijete sam rodila 23.03.2013... i tako, sad bi mi kao majka i otac trebali prijaviti to naše dijete i sve što ide s tim, ALI NE MOŽEMO!!! JER JE BIVŠI SUPRUG UPISAN KAO OTAC DJETETA!!!

Kad smo pitali zašto, kako, kako je to moguće, dobili smo odgovor da nije prošlo 300 DANA od službene rastave i tako se bivši smatra ocem. I mi sad moramo ići po sudovima, po matičnim uredima itd.. da bi riješavali taj problem!!! Nije mi jasno draga Vlado, KAKO JE TO MOGUĆE???? otkud vam pravo BEZ MOG PRISTANKA, KAO MAJKE, i bez pristanka tog mog bivšeg supruga, samo tako odlučiti tko je otac?????? JESTE VI NORMALNI??? jel ja kao majka nemam ama baš nikakva prava? SRAMOTA! Da kao novopečena majka, ne mogu biti na miru doma sa svojim djetetom, nego se moram sad navlačiti po sudovima?? a zbog čega? Sadašnji partner, otac djeteta, zbog toga ima problema i na poslu, zbog izbivanja, i još samo fali da i ostane bez njega! Ne znam što bi vam rekla.. jednostavno ne znam, ali da nemate pravo to raditi NEMATE!!

Nije me briga što je to takav zakon, nije me briga niti tko ga je donio, ali to nema veze sa zdravom pameću!!! Ja imam stvarno tu sreću što sam u korektnim odnosima sa bivšim, i nekako ćemo to riješiti, ali što je sa onima koje nisu?? koje su pobjegle od zlostavljača nekog, i našle sreću drugdje, a vi bi i njima samo tako odredili oca djeteta?? MA SRAMOTA! Tako nešto može samo kod nas biti...“, napisala je ogorčena majka Anita Jukić.

Iz Vlade još nije dobila odgovor o spornom članku 54 Obiteljskog zakona iz 2003. godine.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!