Novosti

Novi EU projekt promiče zdravo slastičarstvo

Pučko otvoreno učilište Zagreb predstavlja EU projekt koji promiče potpuno drugačije slastičarstvo – ono zdravo!

U sklopu EU projekta “Slatka dijetetika” na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu pokreće se potpuno novo zanimanje – slastičara specijalne dijetetike. U okviru  projekta 15  nezaposlenih  kuhara,  slastičara  i nutricionista   postat  će  pioniri  u  novom  zvanju.  

Sama ideja projekta je nastala zbog sve veće svijesti o značenju pravilne prehrane, a predstavljana je u utorak, 19. siječnja, na Pučkom otvorenom učilištu. 

Cjelokupan  program usavršavanja  polaznika izvodit će Pučko otvoreno učilište Zagreb koristeći najsuvremeniju slastičarsku opremu i uređaje, a polaznici će pri stjecanju novih kompetencija imati mogućnost učenja na daljinu. 

Novi    stručnjaci   slastičari   specijalne   dijetetike  promijenit će tradicionalnu percepciju šire javnosti o  konzumiranja slastica, pa će tako slatki  zalogaji,  koji  uglavnom  sadrže uobičajene nutritivno siromašnije sastojke  poput  šećera,  bijelog  brašna,  time  i glutena te potencijalne alergene  poput  jaja,  mlijeka  i orašastih plodova, moći biti zamijenjeni novim  slasticama  koje  će  sadržavati  sastojke  pogodnije  za  različita zdravstvena stanja. 

Zbog sve većeg porasta osoba koje iz različitih razloga iskazuju potrebu za posebnim i drugačijim oblicima prehrane (različita oboljenja – dijabetes, celijakija, intolerancije na hranu, alergije, veganski, vegeterijanski ili sirovojedski način prehrane i slično), slastičari specijalne dijetetike naći će zaposlenje u slastičarnicama, restoranima, hotelima, bolnicama, učeničkim, studentskim i domovima za starije osobe, dječjim  vrtićima,  školama, fakultetima i različitim drugim ustanovama.

Projekt predviđa i usavršavanje nastavnika  pa će se tako kompetencije iz suvremenih metoda u obrazovanju odraslih  steći čak dvadeset nastavnika, a sedam će nastavnika biti  osposobljeno  za  prijenos  znanja  i  vještina  iz  općih i stručnih predmeta  polaznicima  ovog  novog  programa. 

U  postupku izrade standarda zanimanja i  standarda  kvalifikacije  ovog  zvanja  (sukladno  Hrvatskom kvalifikacijskom  okviru)  sudjelovat  će  potencijalni poslodavci da bi se završetkom  ove edukacije stekle upravo one kompetencije, znanja i vještine koje se traže na tržištu rada.

Veliki  potencijal  zapošljavanja ovih stručnjaka otvara se u gastronomskom turizmu  i  zdravstvenom  turizmu.  Ciljane  skupine gostiju imaju sve veću rastuću  svijest  o značenju  pravilne  prehrane  i zdravijih prehrambenih odabira.

Recepti s nutricionistički izbalansiranim kolačima bit će dostupni svim zainteresiranima  jer se krajem  2016. godine u finalnoj fazi projekta očekuje predstavljanje Priručnika za  izradu dijetetskih slastica i u digitalnom obliku.

Učilište provodi ovaj EU projekt u suradnji s partnerskom udrugom Hrvatskim akademskim centrom  primijenjenog  nutricionizma, dok se financira iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih-faza II“.

Pogledajte koja hrana potiče dobro raspoloženje, te saznajte koje su zdrave zamjene za izradu kolača. 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo