Organizirani besplatni pregledi madeža

Madez koza lijecnik doktor pregled shutterstock 176609699

Ovogodišnja najposjećenija preventivna akcija pregleda madeža (bez uputnice) organizirana je 5. lipnja 2016. na ŠRC Jarun u vremenu od 10 do 18 sati.

Akciji se odazvalo 30 liječnika volontera različitih specijalnosti (dermatolozi, onkolozi, onkološki i plastični kirurzi, otorinolaringolozi) koji su pregledavali građane u ukupno 10 preglednih jedinica pod vodstvom prof. dr.sc. Mirne Šitum prim., dr.med.

Preventivnim pregledima kože i madeža do sada je obuhvaćen rekordan broj građana, ukupno 1207. Nažalost, od ukupno navedenog broja u ovoj javnozdravstvenoj kampanji otkriveno je 104 zloćudnih tumora kože, od kojih 10 melanoma. Građani kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je otkriven melanom.

Ova javnozdravstvena kampanja provedena je u suradnji s Klinikom za kožne i spolne bolesti i Klinikom za tumore Kliničkoga bolničkoga centra „Sestre milosrdnice”, Referentnim centrom Ministarstva zdravlja za melanom, Klinikom za dermatovenerologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Domovima zdravlja kojih je osnivač Grad Zagreb, Udrugom „Zdravi pod suncem“, Zagrebačkom ligom protiv raka, a uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock   

 Prati nas na Viber Public Chatu!