Penis prvi put uspješno transplantiran!

penis, seks, u krevetu, par, shutterstock

Prva uspješna transplantacija penisa obavljena je u JAR-u, a 21-godišnji se pacijent u potpunosti oporavio. Njegov je novi penis funkcionalan nakon devetosatne operacije, objavili su južnoafrički kirurzi, javlja Bloomberg News.

Zahvat je obavljen u prosincu prošle godine, no liječnici bolnice Tygerberg iz Cape Towna su tek sada objavili ovu vijest nakon što se njihov pacijent u potpunosti oporavio. Mladiću je penis amputiran prije tri godine, uslijed komplikacija nastalih obrezivanjem.

Južnoafrički tim liječnika pomogao je mladom sretniku u sklopu kampanje pružanja potpore žrtvama neuspjelih rituala obrezivanja.

"Cilj nam je potpuna funkcionalnost organa u roku dvije godine i zaista smo iznenađeni ovakvim brzim oporavkom. U Južnoj Africi postoji veća potreba za ovakvim zahvatima nego bilo gdje u svijetu, jer svakodnevno mnogi mladići izgube svoj penis zbog komplikacija nastalih prilikom tradicionalnog obrezivanja", izjavio je Andre van der Merwe, šef kirurgije urološkog odjela bolnice Tygerberg.

K.P.
Foto: ilustracija/Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!