Resveratrol iz grožđa štiti od dijabetesa?

crno grozde

Iako je ustanovljeno kako sastojak crnog grožđa resveratrol može tijelo zaštititi od šećerne bolesti, ne preporučuje se preventivno ispijanje velike količine crnog vina.

Kada su ga američki istraživači ubrizgali direktno u mozak laboratorijskih štakora (koji su hranjeni namirnicama s visokim udjelom masnoće), njihova se razina inzulina snizila. Tako su došli do zaključka kako bi se ovaj sastojak mogao koristiti za manipulaciju određenih proteina u mozgu, te tako ljude zaštititi od razvijanja šećerne bolesti.

"Ove su životinje bile pogođene debljinom, a mnogi su im organi bile upaljeni. Međutim, kada smo ubrizgali resveratrol u mozak, on je tamo ublažio upalu", objasnio je doktor Roberto Coippari koji je predvodio istraživanje.

Prethodne su studije pokazale kako resveratrol može djelovati na upale koje vode do ozbiljnih i kroničnih bolesti. Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a također uključuje flavonoide i kvercetin.

Ono može spriječiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim time stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg kolesterola. Crveno grožđe ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Također je izvrsno u borbi protiv raznih oblika karcinoma.

Znanstvenici ističu kako konzumiranje proizvoda napravljenih od crvenog grožđa ili pijenje puno crnog vina ne može zaštititi osobe od dijabetesa: "Kako bi mozak nakupio jednaku količinu resveratrola ustanovljenu istraživanjem, količina crnog vina bi sigurno uzrokovala štetna posljedice, pogotovo u jetri".

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!