Što više čokolade jedemo, to smo skloniji depresiji

cokolada-jede-1

Unatoč tome što posežemo za ovom slatkom delicijom svaki put kada smo loše volje, živčani ili tužni, a ona nam uljepša svijet na trenutak, stručnjaci tvrde kako osobe koje jedu puno čokolade imaju veće izglede razviti tešku depresiju.

Američkim je istraživanjem nad 930 muškaraca i žena dokazano kako su osobe koje su u prosjeku jele 8,4 porcija čokolade mjesečno bile pozitivne na testu za moguću depresiju, za razliku od osoba koje su jele samo 5,4 porcija čokolade mjesečno i nisu ocijenjene moguće depresivnima.

Ispitanici koji su jeli 11,8 porcija čokolade mjesečno su ocijenjeni pozitivno depresivnima, a istraživači su napomenuli kako vjerojatno pate od teške depresije. Za vrijeme istraživanja niti jedan od ispitanika nije uzimao antidepresive. Srednja porcija čokolade uključuje jedan red ili 28 grama.

Stručnjaci Sveučilišta u Kaliforniji smatraju kako postoji nekoliko veza između jedenja čokolade i raspoloženja.

"Prvenstveno, depresija može stimulirati želju za čokoladom koja djeluje kao samoliječenje ako ona uključuje dobrobiti za raspoloženje, kao što su sugerirale prethodne studije nad štakorima. Drugo, depresija može stimulirati želju za čokoladom zbog nepovezanih razloga (u našem primjeru nije bilo dobrobiti liječenja, jer čokolada nije bila potrebna kako bi se prebrodilo depresivno raspoloženje)", tvrdi doktorica Natalie Rose, voditeljica istraživanja.

Istraživači napominju kako unos kofeina, masnoća, ugljikohidrata i energije putem prehrane nije povezan s raspoloženjem ispitanika, što znači da postoji neka određena kvaliteta veze između čokolade i raspoloženja.

Studija je objavljena u časopisu Archives of Internal Medicine.  

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!