Novosti

Što više čokolade jedemo, to smo skloniji depresiji

Unatoč tome što posežemo za ovom slatkom delicijom svaki put kada smo loše volje, živčani ili tužni, a ona nam uljepša svijet na trenutak, stručnjaci tvrde kako osobe koje jedu puno čokolade imaju veće izglede razviti tešku depresiju.

Američkim je istraživanjem nad 930 muškaraca i
žena dokazano kako su osobe koje su u prosjeku jele 8,4 porcija čokolade
mjesečno bile pozitivne na testu za moguću depresiju, za razliku od osoba koje su
jele samo 5,4 porcija čokolade mjesečno i nisu ocijenjene moguće depresivnima.

Ispitanici koji su jeli 11,8 porcija čokolade
mjesečno su ocijenjeni pozitivno depresivnima, a istraživači su napomenuli kako
vjerojatno pate od teške depresije. Za vrijeme istraživanja niti jedan od
ispitanika nije uzimao antidepresive. Srednja porcija čokolade uključuje jedan
red ili 28 grama.

Stručnjaci Sveučilišta u Kaliforniji smatraju
kako postoji nekoliko veza između jedenja čokolade i raspoloženja.

“Prvenstveno, depresija može stimulirati
želju za čokoladom koja djeluje kao samoliječenje ako ona uključuje dobrobiti
za raspoloženje, kao što su sugerirale prethodne studije nad štakorima. Drugo,
depresija može stimulirati želju za čokoladom zbog nepovezanih razloga (u našem
primjeru nije bilo dobrobiti liječenja, jer čokolada nije bila potrebna kako bi
se prebrodilo depresivno raspoloženje)”, tvrdi doktorica Natalie Rose,
voditeljica istraživanja.

Istraživači napominju kako unos kofeina,
masnoća, ugljikohidrata i energije putem prehrane nije povezan s raspoloženjem
ispitanika, što znači da postoji neka određena kvaliteta veze između čokolade i
raspoloženja.

Studija je objavljena u časopisu Archives of
Internal Medicine
.  

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo