Tamna čokolada štiti od komplikacija ciroze jetre

tamna cokolada

Ne samo da tamna čokolada snižava krvni tlak i štiti nas od moždanog udara, nego su stručnjaci ustanovili kako ona također štiti od komplikacija koje se povezuju s cirozom jetre.

Ciroza je kronična bolest jetre, obilježena oštećenjima tkiva, gubitkom funkcije jetre, nakupljanjem vode u abdomenu i krvarenjima. Stanice jetre odumiru zbog upale i zamjenjuje ih tkivo puno ožiljaka, koje sprječava pravilan protok krvi, te tako povisuje tlak u venama koje donose krv i nutrijente jetri, želucu i jednjaku. Rezultat je veći rizik krvarenja jer žile mogu puknuti.

Tamna čokolada (ona s visokim udjelom kakaa) moguće štiti od puknuća krvnih žila jer smanjuje tlak, te samim time smanjuje izglede komplikacija zbog ciroze koje mogu dovesti do smrti.

Za potrebe ovog istraživanja, 21 bolesnik je isprobao tekuću ili dijetu s 85-postotnim kakaom i 0,55 grama tamne čokolade po kilogramu težine. Jedanaest je pacijenata konzumiralo bijelu čokoladu koja nema potrebne antioksidanse.

Pola sata nakon konzumacije obroka istraživači su izmjerili protok krvi koji upućuje na visoki tlak unutar arterija. Rezultati su pokazali kako tamna čokolada značajno snizuje tlak u krvnim žilama koje opskrbljuju jetru, dok ispitanici koji su pojeli bijelu čokoladu nisu imali nikakve dobrobiti.

Tamna čokolada mogla bi biti prirodna opcija za bolesnike s cirozom jetre koja može spriječiti smrtonosne komplikacije ove bolesti.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!